Nieuws

Mili­eu­ver­gun­ning toe­ge­kend voor ener­gie-eiland voor onze kust

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Er is een milieuvergunning toegekend voor het energie-eiland dat de komende jaren voor onze kust wordt gebouwd. Dat laat hoogspanningsnetbeheerder Elia weten.

Minister van de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) heeft de milieuvergunning voor het Prinses Elisabeth Eiland - zoals het energie-eiland officieel heet - goedgekeurd.
Het verkrijgen van de vergunning betekent een belangrijke voorwaarde voor de bouw van het kunstmatige eiland, aldus Elia.

Ter herinnering: er zal zowat twee jaar worden gewerkt aan het eiland, tussen maart 2024 en augustus 2026. De Belgische baggeraars en gezworen concurrenten Jan De Nul en DEME doen dat samen. In Vlissingen, in de North Sea Port, zijn ze al gestart met de werfinrichting voor de bouw van de betonnen funderingen.

2022-10-03 00:00:00 - Kunstmatig energie-eiland in Belgische Noordzee: 'een wereldprimeur'
Nieuws

Kunstmatig energie-eiland in Belgische Noordzee: 'een wereldprimeur'

Het Prinses Elisabeth Eiland moet ons land op termijn voorzien van de elektriciteit die wordt opgewekt door de vele windmolens op de Noordzee. Het zal niet alleen alle stroom bundelen die door de nieuwe windmolens op zee wordt opgewekt, maar het wordt tegelijk een centraal aansluitingspunt voor toekomstige nieuwe interconnectoren - dat zijn onderzeese hoogspanningslijnen - met Groot-Brittannië en Denemarken.

Het eiland komt in het midden van de Prinses Elisabeth-zone, op 45 kilometer van de kust. Dat is de zone die voorzien is in de Noordzee om nieuwe windmolens te bouwen. Het eiland zal ongeveer 6 hectare of zo'n 12 voetbalvelden beslaan.

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse