Nieuws

Elia neemt con­cre­te maat­re­ge­len om bio­di­ver­si­teit rond toe­kom­sti­ge ener­gie-eiland te beschermen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Netbeheerder Elia heeft samen met een team van experten zeven concrete maatregelen uitgewerkt om de biodiversiteit rond het toekomstige energie-eiland in de Noordzee te beschermen. Het kunstmatige Prinses Elisabeth Eiland wordt een energie hub op 45 kilometer van de Belgische kust.

Het kunstmatige Prinses Elisabeth Eiland wordt een energie hub op 45 km van de Belgische kust dat nieuwe windparken en bijkomende interconnectoren (met het Verenigd Koninkrijk en Denemarken) verbindt met het Belgische elektriciteitsnet op land.

Respect voor marien milieu

"Vanaf het begin was het duidelijk dat het eiland ontworpen moest worden met duurzaamheid en respect voor het marien milieu", klinkt het bij Elia. De netbeheerder ging met verschillende experten aan de slag om een ‘Nature Inclusive Design’ (NID) vorm te geven, met zeven maatregelen.

2022-01-08 00:00:00 - Elia maakt plannen voor energie-eiland concreet
Nieuws

Elia maakt plannen voor energie-eiland concreet

Rustplaats voor vogels

Aan de buitenste stormmuren zullen ze richels aanbrengen waarop vogels, zoals de Drieteenmeeuw – een kwetsbare vogelsoort, kunnen rusten, broeden en op krachten kunnen komen.

Lees verder onder de foto's
Vogels energie eiland
Elia NID plan 04
Elia NID plan 05
Elia NID plan 01

Onder de waterlijn, ter hoogte van de vier hoeken van het Prinses Elisabeth Eiland, worden reliëfpanelen bevestigd. De driedimensionale vormgeving zorgt voor een aanhechtingsstructuur waar kleinere mariene organismen, zoals visjes, kunnen schuilen.

Aan dezelfde hoeken komen oestermanden voor de Europese platte oester, die voor het eerst in decennia terug in onze wateren opduikt. "De larven kunnen zich vasthechten op de steenbestorting rond het eiland, waardoor we de groei van oesterriffen een handje kunnen helpen."

"Cruciale schakel"

"In onze Noordzee combineren we meerdere functies. Niet alleen wordt het Prinses Elisabeth Eiland een cruciale schakel in onze offshore energiewinning, het wordt ook een cruciale schakel in duurzaam natuurbeheer in onze Noordzee", zegt Paul Van Tigchelt, minister van Noordzee. 

"Met dit Nature Inclusive Design zetten we een belangrijke stap voor de bescherming van het marien milieu bij de bouw van windturbines in beschermde zeegebieden."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere