Nieuws

Onmo­ge­lijk om der­de ener­gie­zo­ne in Noord­zee te bouwen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een derde windmolenpark op de Noordzee voor onze kust lijkt onmogelijk. Geen van de vijf zones die zijn onderzocht blijken geschikt, zegt het consultancybureau dat de overheid heeft ingeschakeld. Er zijn telkens mogelijke conflicten met andere activiteiten. Dat schrijft L'Echo.

Ons land wil de Noordzee transformeren in "een groene energiecentrale". Het energie-eiland Prinses Elisabeth dat nog gebouwd moet worden, zal de tweede offshore productiezone zijn in de Belgische territoriale wateren. De eerste was de zogenaamde oostelijke zone, die tussen 2009 en 2021 werd ontwikkeld. Die twee zones moeten samen de productie van 5,8 GW elektriciteit verzekeren. Dankzij een drijvend zonnepark komt daar trouwens nog een potentieel van 1 GW bij. 

De Belgische overheid wil de productie van hernieuwbare energie via de offshorezones tegen 2040 opdrijven tot 8 GW. Een studiebureau heeft daarom op vraag van ons land de beschikbare ruimte geanalyseerd, op zoek naar een vrije zone. Arcadis, dat de studie uitvoerde, concludeert nu dat een derde energiezone geen goed idee is. 

2022-05-13 00:00:00 - Overheid bekijkt of derde windmolenpark op zee mogelijk is
Nieuws

Overheid bekijkt of derde windmolenpark op zee mogelijk is

"Een derde windmolenpark zou ingaan tegen de belangen van de natuur, de bestaande activiteiten, de kustbewoners en de economie gekoppeld aan scheepvaart en havens," besluit de studie. 

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse
Belga