Familie vermoorde Jill Himpe richt stichting op om nabestaanden bij te staan

De familie van de vermoorde Jill Himpe uit Wevelgem richt een stichting op om nabestaanden bij te staan tijdens een assisenproces. In februari dit jaar volgden ze zelf mee hoe de moordenaar van hun dochter en zus veroordeeld werd tot 29 jaar cel. "Er is voor de familie tijdens zo'n proces niets voorzien, daar moet verandering in komen", vertellen zussen Kim en Lois Himpe.
Op 5 november 2019 vermoordt Ridoan O. zijn ex Jill Himpe (36) in haar auto in Aalbeke. Daarna rijdt de Kortrijkzaan nog even rond met haar lichaam in zijn auto. Uiteindelijk laat hij zich arresteren in Deerlijk. Volgens de familie was er al langer sprake van stalking en belaging.
"Na jaren van terreur en intimidatie had mijn zus eindelijk de moed gevonden om in de zomer van 2019 de stap te zetten om weg te gaan van haar ex. Ze vond terug de schittering in haar ogen, tot die bewuste avond op 5 november 2019", vertelt zus Lois.
Strafvermindering
In februari dit jaar startte het assisenproces, waar Ridoan veroordeeld werd tot 29 jaar cel. "Jaren bereiden we ons voor op dat moment waarop mijn zus gerechtigheid zou krijgen. Het waren twee slopende weken waarin we opvang moesten regelen voor de kinderen, waarin we niet wisten wanneer de procesdagen zouden eindigen en waarin we niets van bijstand kregen", betreuren de zussen van Jill.
Maar het meest van al hekelen ze het feit dat de beschuldigde na een derde van zijn straf kan vrijkomen. "Over 4,5 jaar kan hij zijn eerste aanvraag doen om vervroegd vrij te komen. Hij zal dan negen jaar gezeten hebben." De beklaagde kreeg ook strafvermindering, omdat hij te lang moest wachten op een assisenproces. "Een Europese wet, omdat justitie te traag werkt", zegt zus Kim.
"Mijn zus kreeg geen gerechtigheid, maar misschien kunnen we andere mensen beschermen"
Om al die redenen richten de zussen van Jill nu een stichting op om nabestaanden bij te staan tijdens zo'n assisenproces. "Mijn zus kreeg geen gerechtigheid, maar misschien kunnen we andere mensen beschermen en de strijd aangaan om deze Europese wet te bevechten en te laten aanpassen. Hiervoor gaan we te rade gaan bij juridische mensen die ons gaan adviseren."
Bijkomend willen ze dichte familie de dag van het proces thuis ophalen, om hen te ontlasten. "Zo moeten ze niet stressen om op tijd te komen, om parking te zoeken, een plek te voorzien waar ze tot rust kunnen komen buiten de assisenzaal."
Crowdfunding
In een later stadium willen ze vrouwen die gevlucht zijn van familiaal geweld helpen om terug op hun eigen benen te staan. "Hen helpen in een zoektocht naar werk, zelfvertrouwen, een woning... alles wat ze zijn kwijtgeraakt zonder hen van het kastje naar de muur te sturen", besluiten de zussen.
Om alles te verwezenlijken hebben ze een crowdfunding op poten gezet.