Nieuws
 | update 

De jury heeft beslist: Rido­an O. ver­oor­deeld tot 29 jaar cel, fami­lie kijkt bang naar de toekomst

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Brugge is Ridoan O. tot 29 jaar opsluiting veroordeeld voor de moord op Jill Himpe. Daarmee gaat de jury niet in op de eis van het openbaar ministerie om hem tot levenslange opsluiting te veroordelen. 

Gisteren verklaarde de jury Ridoan O. al schuldig aan de moord op de jonge vrouw uit Wevelgem. Vandaag moesten zij enkel nog de strafmaat bepalen. Het openbaar ministerie eiste een levenslange opsluiting en tien jaar terbeschikkingstelling van de strafuitvoeringsrechtbank (TBS). Van verzachtende omstandigheden was er volgens de openbaar aanklager geen sprake. De verdediging daarentegen zag wel verzachtende omstandigheden. "Het is toch tekenend dat hij toch nog door veel mensen bezocht wordt in de gevangenis. Dat wil zeggen dat zijn karakter iets minder zwart is dan dat sommigen het hier willen verkopen”, lichte meester Kris Vincke toe.

Jill himpe 1
Nieuws

Openbaar ministerie eist levenslange opsluiting voor Ridoan O., verdediging pleit voor 27 jaar cel

29 jaar opsluiting

Uiteindelijk ging de jury rond 12.45 uur in beraad. Om 15 uur keerden de juryleden terug naar de assisenzaal, waar voorzitter Bart Meganck de strafmaat bekend maakte. Ridoan O. werd uiteindelijk veroordeeld tot 29 jaar opsluiting. In haar oordeel hield de jury, in tegenstelling tot wat het openbaar ministerie pleitte, wel rekening met enkele verzachtende omstandigheden en met de overschrijding van de redelijke termijn.

De burgerlijke partijen reageren in eerste instantie heel erg ontgoocheld op het vonnis. "We weten allemaal dat hij na een derde van de straf al kan vrijkomen. Hij heeft al vier jaar gezeten. Dus reken en tel maar. Misschien nog 5 à 6 jaar gaat hij effectief zitten? Gerechtigheid is er niet. Ik weet dat er een gerechtigheid moet zijn, maar op zo'n manier. Wij denken alleen maar aan die 1/3de van de straf. Verschrikkelijk gewoon. Heel die week was al zo verschrikkelijk slopend, onbeschrijfelijk, en dan krijgt hij zo'n straf", vertelt Loïs Himpe, de zus van Jill.

Ridoan O
Nieuws

Ridoan O. moest te lang wachten op z'n proces en krijgt nu compensatie: hoe kan dat?

"We moeten over onze schouder kijken"

De familie van Jill is daarnaast ook bang voor wat de toekomst brengt. "Als we horen uit de getuigenissen uit welke misdaadfamilie hij komt, moeten wij over onze schouder kijken. Wij zijn niet veiliggesteld. Wij gaan ons moeten voorbereiden, denk ik, om binnen zes jaar, als hij vrijkomt, een veilig gevoel te creëren voor onze kinderen, want wij kunnen dat niet meegeven aan onze kinderen.

"Als we horen uit de getuigenissen uit welke misdaadfamilie hij komt, moeten wij over onze schouder kijken. Wij zijn niet veiliggesteld."

Loïs Himpe, zus van slachtoffer Jill Himpe
Celien Tanghe
Belga