Nieuws
 | update 

Open­baar minis­te­rie eist levens­lan­ge opslui­ting voor Rido­an O., ver­de­di­ging pleit voor 27 jaar cel

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het openbaar ministerie eist levenslange opsluiting voor Ridoan O. na de moord op Jill Himpe, een jonge vrouw uit Wevelgem. In 2019 sneed de Kortrijkzaan haar de keel over in Aalbeke. Maandagavond besliste de volksjury dat Ridoan O. schuldig is aan moord. Straks krijgt hij z'n effectieve straf te horen. 

Waarover gaat dit proces?

  • Na een relatie van twaalf jaar kwam het tot een breuk tussen Jill Himpe uit Wevelgem en de Kortrijkzaan Ridoan O., maar de twee hielden wel contact.
  • Op 5 november 2019 vermoord Ridoan O. Jill in haar wagen in Aalbeke.
  • De verdachte liet zich arresteren in Deerlijk en heeft later bekend, maar had naar eigen zeggen nooit de bedoeling om haar te doden.
  • Er was al langer sprake van stalking en belaging.
  • 23 februari is het assisenproces gestart, gisteren besliste de volksjury dat hij schuldig is aan moord op Jill Himpe.

Nadat de volksjury Ridoan O. schuldig verklaarde aan de moord op Jill Himpe, moet nu beslist worden over de strafmaat. Het openbaar ministerie vordert levenslange opsluiting en verdedigt die eis scherp. Volgens openbaar aanklager Chantal Lanssens heeft Ridoan O. nooit oprecht spijt getoond. Hij heeft bovendien een heel beperkt schuldbesef over wat hij Jill en haar familie heeft aangedaan. Ook over het risico op toekomstig gevaarlijk gedrag en partnergeweld is Lanssens duidelijk: "Hij behoort tot het hoogste risico op partnergeweld. De beschuldigde is jaloers, lichtgeraakt, opvliegend, manipulatief en een mooiprater. Ik vraag de jury om hiermee rekening te houden bij het beoordelen van een passende straf." 

Geen verzachtende omstandigheden.

Van verzachtende omstandigheden is er volgens de openbaar aanklager geen sprake. "Ridoan O. heeft geen moeilijke jeugd gehad en kreeg alle kansen van z'n ouders. Meewerken aan het onderzoek deed hij ook niet en een blanco strafregister kan de beschuldigde ook niet voorleggen. Ook in de gevangenis gedraagt hij zich trouwens gewelddadig. Ik heb echt gezocht naar verzachtende omstandigheden, maar ik zie er geen", pleit Chantal Lanssens in haar requisitoir. 

Assisen moord aalbeke
Nieuws

Assisen: Ridoan O. schuldig verklaard voor de moord op zijn ex Jill Himpe

Verdediging vraagt 27 jaar opsluiting

De verdediging suggereerde om Ridoan O. te veroordelen tot 27 jaar opsluiting in plaats van levenslang zoals het openbaar ministerie vraagt. Meester Kris Vincke hekelde de strenge vordering van het openbaar ministerie. "Maar het is juist dat hij iets gedaan heeft dat niet mocht. Vandaar dat we bereid zijn om het hoofd heel diep te buigen." Vervolgens haalde de advocaat van O. heel wat positieve getuigenissen aan over zijn cliënt. "Het is toch tekenend dat hij toch nog door veel mensen bezocht wordt in de gevangenis. Dat wil zeggen dat zijn karakter iets minder zwart is dan dat sommigen het hier willen verkopen."

De verdediging vroeg dan ook om de beschuldigde een straf met perspectief te geven. "Hoe mild u ook straft, hij zal al lang een eind in de 50 zijn voordat hij vrijkomt."

"Ik ga mijn verantwoordelijkheid opnemen"

Zoals gebruikelijk kreeg de beschuldigde het laatste woord van voorzitter Bart Meganck. "Ik wil het laatste woord nog een keer gebruiken om nog een keer mijn spijt te betuigen aan de families. Ik heb geen medelijden met mezelf. Ik weet dat ik gestraft moet worden en ik ga mijn verantwoordelijkheid opnemen", klonk het. Ridoan O. noemde de pijn die hij de familie Himpe had aangedaan ook ondraaglijk. "Dat wens je je ergste vijand niet toe. Daarom vind ik het belangrijk dat de familie weet dat ik daar echt oprecht spijt van heb. Nog een keer oprecht mijn excuses."

Het hof en de juryleden hebben zich om 12.45 uur teruggetrokken voor de beraadslaging over de strafmaat.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Celien Tanghe
Belga