Nieuws
 | update 

Rido­an O. moest te lang wach­ten op z’n pro­ces en krijgt nu com­pen­sa­tie: hoe kan dat?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het assisenhof geeft Ridoan O., de moordenaar van Jill Himpe, dus geen levenslange celstraf. Het houdt wel rekening met een zogenoemde 'onredelijke termijn'. De beschuldigde moest te lang wachten vooraleer hij voor assisen kwam.

Dat Ridoan O. te lang op zijn proces moest wachten, neemt de jury mee als verzachtende omstandigheid. Kris Vincke, advocaat van Ridoan O., verduidelijkt die keuze: “Eigenlijk heeft het hof gezegd dat hij normaal 30 jaar zou krijgen, maar omdat er een schending van de redelijke termijn speelt, namelijk dat het openbaar ministerie 11 maanden heeft gewacht om haar akte van inbeschuldigingstelling op te maken en neer te leggen, krijgt hij daarvoor compensatie. Het hof heeft dat aanvaard en het Europees Hof legt dan op dat er dan een stuk van de straf moet verminderd worden.”

Ridoan O
Nieuws

De jury heeft beslist: Ridoan O. veroordeeld tot 29 jaar cel, familie kijkt bang naar de toekomst

Vrij na een derde van de straf?

Maar die gunstmaatregel maakt een wereld van verschil voor de nabestaanden. Met 29 jaar cel kan Ridoan O. al na één derde van zijn straf vervroegd vrijkomen. Had hij levenslang of 30 jaar gekregen, dan moest hij minstens voor 15 jaar in de cel.

Familie leeft in angst verder

De familie van Jill betreurt het dat Ridoan O. niet de zwaarste straf krijgt. Volgens hun advocaat, Jef Vermassen, zijn ze naast ontgoocheld en verdrietig ook bang. “Hoe kun je dit verwerken als de angst boven dat dossier blijft hangen? Want ze zijn bang hé. Het is niet onlogisch wat ze zeggen. Hij is nog altijd gevaarlijk en daar zitten ze nu mee”, vertelt Vermassen.

Stefaan Kerger
Celien Tanghe