Assi­sen — Open­baar Minis­te­rie vraagt schul­dig­ver­kla­ring voor moord: Hij gaf Jill dood­straf zon­der proces”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Openbaar aanklager Chantal Lanssens vraagt aan de volksjury om Ridoan O. (43) schuldig te verklaren aan de moord op Jill Himpe (36). Volgens de procureur-generaal handelde de beschuldigde wel degelijk met voorbedachten rade toen hij op 5 november 2019 in Aalbeke zijn ex-vriendin de keel oversneed.

Bij de start van haar requisitoir wierp Lanssens op dat O. het slachtoffer toen tot de doodstraf veroordeelde. "Zonder enige vorm van proces, zonder verzachtende omstandigheden en zonder pardon heeft hij het doodvonnis uitgevoerd." 

Volgens het Openbaar Ministerie begon de beschuldigde onmiddellijk na de feiten zijn verdediging al voor te bereiden. "Maar de stille getuigen staan vaak diametraal tegenover de verklaringen van de beschuldigde." Ridoan O. beweerde jarenlang dat hij Himpe per ongeluk om het leven bracht, maar gaf vrijdag toch toe dat hij het slachtoffer bewust de keel oversneed.

Ook over het oogmerk tot doden bestaat volgens de openbaar aanklager geen enkele twijfel. De beschuldigde sneed zo diep dat er zelfs letsels werden aangetroffen op de wervelkolom. "Als je dan durft volhouden dat je niet de bedoeling had om iemand te doden, dan hang ik mijn toga aan de haak."

Assisen moord Jill Himpe 2 kopie

Belga

"Hij voerde feiten koelbloedig uit"

"Terroristen zijn daar soms jaren mee bezig om alles tot in de puntjes voor te bereiden. Maar voorbedachtheid is veel meer dan dat. Het hoeft geen uitgewerkt plan te zijn", klonk het vervolgens. In dit geval ziet het OM de voorbedachten rade onder andere in het klaarleggen van een scalpel en touwtjes. 

Ondanks zijn alcohol- en cocaïnegebruik voerde O. volgens Lanssens zijn plan ook na de feiten heel koelbloedig uit. Zo liet hij het levenloze lichaam van Jill achter in de woning van haar moeder. De relatie van de betrokkenen werd in het requisitoir omschreven als de kroniek van een aangekondigde dood.

2019-11-27 00:00:00 - Gerecht zoekt extra getuigen van moord op Jill Himpe in Aalbeke

"Ondanks al haar maturiteit was ze op relationeel vlak toch vrij onervaren. Een beetje naïef, als ik dat woord mag gebruiken." Volgens de procureur-generaal bleef Himpe uiteindelijk vooral uit schrik bij de beschuldigde. "Ze zag 'Rudi' heel graag, daarom heeft ze zoveel van hem verdragen en zoveel voor hem gedaan." Lanssens vroeg ook om meer aandacht te besteden aan partnergeweld. Daarbij werd opgemerkt dat er in de streek van Kortrijk recent al drie femicides werden gepleegd. 

"We moeten allemaal oog hebben voor signalen en contact opnemen met politiediensten. Zodanig dat feiten zoals die op Jill misschien vermeden kunnen worden."

Openbaar aanklager Chantal Lanssens

Toen Jill Himpe uiteindelijk toch een punt achter de relatie zette, bleef ze toch contact houden met de beschuldigde. Op die manier hoopte ze hem kalm te kunnen houden. "Dat dagelijks contact was eigenlijk meer stalken. Dat hield niet op. Hij bleef op elk moment van de dag en de nacht berichten sturen." Uit die berichten bleek dat haar nieuwe job duidelijk een doorn in het oog was.

Eerste incident in Lauwe

De dag van de feiten moest ze met twee mannelijke collega's naar Amsterdam, maar dat zag een jaloerse O. niet zitten. "Hij ging haar niet voeren naar Gentbrugge, hij ging haar ontvoeren naar de plaats waar hij de feiten zou plegen." 

Assisen moord Jill Himpe 3 def

Belga

Volgens de openbaar aanklager reed O. bewust verkeerd, waarna zich in Lauwe al een eerste incident moet hebben voorgedaan. Zo werd er een bloedspoor gevonden op de mouw van haar pull, maar droeg ze die pull niet meer toen ze werd aangetroffen. "Dit bewijst ten volle de voorbedachtheid die meneer O. aan de dag heeft gelegd. Jill zou zonder hem geen nieuw leven starten."

In Aalbeke probeerde het slachtoffer nog twee keer tevergeefs te vluchten. "Ik wil niet denken wat er door haar hoofd ging, maar ze moet ongelooflijke angsten doorstaan hebben." Dadelijk komt de verdediging aan het woord.

Belga
Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse