Bur­ger­lij­ke par­tij­en: Jill leef­de in angst”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Op het assisenproces tegen Ridoan O. (43) hebben de burgerlijke partijen in hun pleidooien hard uitgehaald naar de beschuldigde. De advocaten van de nabestaanden van Jill Himpe (36) benadrukten ook meermaals dat het slachtoffer doodsbang was van haar ex-vriend.

Meester Julie De Geest pleitte dat de schuchtere vrouw eigenlijk goed bij een vlotte prater zoals O. paste. De relatie verliep echter steeds moeilijker, onder andere toen de beschuldigde geweld begon te gebruiken. "Wat er daar tussen die vier muren is gebeurd, al die jaren lang, dat weten we niet. Maar proper zal het alleszins niet geweest zijn." Volgens haar familie was het slachtoffer nog een schim van zichzelf, maar was ze net weer aan het openbloeien toen ze vermoord werd. "Niemand wist hoe ernstig ze verwikkeld zat in die doodsangst. Niemand wist hoe reëel dat was."

"Wat er daar tussen die vier muren is gebeurd, al die jaren lang, dat weten we niet. Maar proper zal het alleszins niet geweest zijn."

Meester Julie De Geest

Ook meester Jef Vermassen verwees uitgebreid naar de manier waarop O. zijn partner terroriseerde. "Is het niet vreselijk dat Jill maandenlang vreesde dat hij haar zou vermoorden? Jill leefde de laatste jaren voor haar overlijden in angst." In zijn pleidooi verwees de raadsman van de moeder van Himpe ook meermaals naar de bevindingen van de gerechtspsychiater. O. werd omschreven als een gewetenloze narcist en een manipulator. "Hij heeft van niemand schrik, hij durft iedereen aan. Alleen mensen met veel kenmerken van psychopathie kennen geen schrik."

Strafblad

"Ik ga het niet voorlezen, of anders zijn we tot vanavond bezig", zei meester Vermassen over het strafblad van O.. Tijdens zijn opsomming merkte de advocaat op dat de beschuldigde al vaker bekentenissen aflegde op de zitting. "Je kan bekennen omdat je spijt hebt. Maar je kan ook bekennen om de straf naar beneden te halen en de voorzitter op uw hand te krijgen."

"Je kan bekennen omdat je spijt hebt. Maar je kan ook bekennen om de straf naar beneden te halen.”

Meester Jef Vermassen

De ochtend van 5 november 2019 probeerde Ridoan O. eerst de woning van een buurmeisje binnen te dringen. In ruil voor cocaïne had ze seksuele betrekkingen met de beschuldigde. "Een meisje dat al zo diep zit, gaat hij gebruiken. Op het einde valt hij haar alle dagen lastig. En dan gaat hij die vrouw verkrachten. Want ik heb daar geen ander woord voor als je iemand eerst bedreigt en slaat."

Assisenproces jill himpe

Belga

Meester Jan Leysen verwees naar de grote gevolgen voor de vader van Jill Himpe. "Hij heeft zijn longkanker niet laten behandelen, omdat hij sneller bij Jill zou zijn. Ridoan O., ook dat staat op uw rekening." Ook zijn houding tegenover het buurmeisje werd opnieuw aangehaald. "Hoe kan een mens zo gewetenloos zijn om een ander mens te voeden met cocaïne, omdat je weet dat je er dan seks mee kan hebben?"

"In het West-Vlaams gezegd: je kan er niets mee aanvangen.”

Passage uit het verslag van de gerechtsdeskundigen

De raadsman van de plusmoeder van het slachtoffer toonde vervolgens het moordwapen aan de juryleden. "Een mooi meisje waar geen kwaad woord over te zeggen is, is met dat mesje om zeep geholpen. Wanneer ga je eindelijk eens verantwoordelijkheid opnemen? Een beest heeft dat nog niet verdiend." Ten slotte las meester Leysen een passage uit het verslag van de gerechtsdeskundigen voor. "In het West-Vlaams gezegd: je kan er niets mee aanvangen. Het zal allemaal niet helpen. U moet oordelen over een hopeloos geval."

Belga
Ben Storme