Nieuws

Eva­cu­a­ties in Noord­scho­te — niet ieder­een wil weg: begrip voor, maar wel gevaarlijk”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de Westhoek zijn brandweer en politie nu ook begonnen met de evacuatie van een twintigtal huizen in Noordschote en Reninge, deelgemeenten van Lo-Reninge. De politie gaat langs om de mensen te vragen hun huizen te verlaten, maar verplichten kunnen ze niet. Sommige inwoners zien het nog steeds niet zitten om heel hun hebben en houden achter te laten.

In Reninge en in de Poesel in Noordschote reed de politie een hele middag rond om gezinnen van woningen die bedreigd worden door het wassende water aan te sporen hun woning te verlaten. In totaal gaat het om een twintigtal gezinnen. 

"Het is echt ernstig vandaag. De situatie is heel precair", reageert burgemeester Lode Morlion. In de afgelopen dagen werden enkele woningen al geëvacueerd, omdat ze helemaal ingesloten waren door het water. Dat is ook nu een belangrijke reden om de woningen te ontruimen. Alle toegangswegen dreigen immers steeds meer helemaal onder water te staan."

Whats App Image 2023 11 16 at 15 41 23

De mensen die hun huis moeten verlaten, maar nog niet weten waarheen, kunnen naar het opvangcentrum in Klerken. Het Rode Kruis West-Vlaanderen vangt hen daar op, en begeleidt hen ook. Voor wie daarna echt geen oplossing komt zoeken de gemeenten onderkomen in B&B's of hotels.

Toch zijn er meerdere mensen die pertinent weigeren om hun woning te verlaten. "Langs de ene kant heb ik daar begrip voor," zegt burgemeester Morlioni. "Maar anderzijds is het gewoon een heel gevaarlijke situatie. Als er een medisch probleem is, kunnen de hulpdiensten heel moeilijk ter plaatse geraken."

Er staat wel een helikopter van Defensie standby die kan uitvliegen mocht het nodig zijn.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse