Energie-eiland dreigt geen 2 miljard maar 7 miljard te kosten: industrie wil bouw ‘on hold’ zetten
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
De kosten van het energie-eiland in de Noordzee dreigen op te lopen tot 7 miljard euro. Dat is een veelvoud van de 2,2 miljard euro die aanvankelijk was ingeschat. Dat schrijven De Tijd, De Standaard en L'Echo vandaag.
De baggerbedrijven DEME en Jan De Nul zijn volop bezig met de bouw van het Prinses Elisabetheiland, een artificieel eiland voor de Belgische kust dat door de stroomnetbeheerder Elia gebruikt zal worden als een energiehub op zee. Het moet dienen als aansluitpunt voor drie zeewindparken die tegen 2030 gebouwd worden en voor nieuwe onderzeese kabels naar het Verenigd Koninkrijk of andere Noordzeelanden.
Het project dreigt fors duurder uit te vallen dan verwacht. Volgens N-VA-Kamerlid Bert Wollants dreigt het bedrag op te lopen tot 7 miljard euro. Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) noch bouwheer Elia, beheerder van het hoogspanningsnet, wil het cijfer bevestigen.
Kostenexplosie
Elia zegt wel dat het wordt geconfronteerd met een aanzienlijke stijging van de hoogspanningskosten. Ook de energieregulator Creg spreekt van een "aanzienlijke stijging van de kosten van het energie-eiland en de aansluiting ervan op het Belgische net". De energiewaakhond heeft minister Van der Straeten in mei per brief al gewaarschuwd voor een kostenexplosie bij het project.
De meerkosten kunnen de energiefactuur van gezinnen en bedrijven de komende jaren verzwaren.
Industrie wil bouw on hold zetten
Febeliec, de federatie die de industriële verbruikers van elektriciteit en aardgas vertegenwoordigt, vraagt aan Elia en minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) om de bouw "on hold te zetten en te herbekijken". "Zoniet dreigen bedrijven over kop te gaan en dreigt de elektrificatie van de economie niet te lukken", aldus Andreas Tirez, energie-expert bij Febeliec.