Oude golfbrekers verdwijnen voor nieuw energie-eiland voor kust
Op de stranden tussen Zeebrugge en Blankenberge worden zes oude golfbrekers verwijderd. En meteen zijn dat ook de eerste werken die te maken hebben met de bouw van het energie-eiland voor de kust van Nieuwpoort en De Panne. Hoogspanningsnetbeheerder Elia zal tot eind dit jaar werk hebben om de strandhoofden te ruimen.
Op het strand worden enkele veiligheidsmaatregelen genomen. Een deel van het strand wordt afgesloten met hekken, werfnetten en markeringspalen met boeien. Rond de werfzone komen ook informatiepanelen en waarschuwingsborden. Het strand tussen Blankenberge en Zeebrugge blijft bereikbaar voor wandelaars en sporters. Aan de duinenzijde wordt een corridor voorzien van ongeveer 5 meter breed. Ook de Saint-Georges-wandeling blijft toegankelijk.
Golfbrekers tot 6 meter onder zand
De werken zijn nodig om oude golfbrekers te ruimen die tot zes meter diep onder het strand liggen. Ze zijn ooit gebouwd om erosie van het strand tegen te gaan, maar dankzij de strekdammen in de voorhaven van Zeebrugge hebben de golfbrekers geen functie meer. De werken duren tot 15 juni. Tijdens de zomermaanden wordt er niet gewerkt. Midden september worden de werken hervat om eind 2025 afgerond te zijn.

Plaats maken voor zeekabels
De golfbrekers moeten plaats maken voor de zeekabels die op termijn onder het strand tussen Zeebrugge en Blankenberge worden aangesloten op de landkabels van het Belgische hoogspanningsnet. Ze worden verbonden met het hoogspanningsstation in Brugge en van daaruit zal de elektriciteit via Elia's hoogspanningsnet verdeeld worden naar de verbruikcentra in het binnenland.