Nieuws
 | update 

Duwen por­no­beel­den Vang­he­lu­we naar de uit­gang bij katho­lie­ke kerk?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Minister van Justitie Paul Van Tigchelt (Open VLD) heeft de pauselijke nuntius, zeg maar de ambassadeur van het Vaticaan in ons land, in contact gebracht met het federaal parket in de zaak rond Roger Vangheluwe. Dat heeft hij donderdag gezegd tijdens het vragenuurtje in de Kamer.

Het federaal parket is bereid om pornografische beelden die in 2012 tijdens een huiszoeking werden gevonden op de computer van bisschop Roger Vangheluwe te delen met het Vaticaan, zei Van Tigchelt donderdag aan Het Laatste Nieuws. De beelden op zich zouden niet illegaal zijn, maar zijn dat mogelijk wel naar kerkelijk recht, klonk het.

Geen tweede keer straffen

De demarche zou het Vaticaan er toe kunnen bewegen de bisschopstitel van Vangheluwe alsnog af te nemen. De kerk heeft hem immers al gestraft voor het jarenlange seksuele misbruik van zijn toen minderjarige neef, en kan dat bijgevolg geen tweede keer doen, redeneert het Vaticaan.

Dat gaf de pauselijke nuntius in ons land ook aan in een gesprek met justitieminister Van Tigchelt, antwoordde die laatste in de Kamer na een vraag van partijgenote Katja Gabriëls. De Open VLD-vicepremier verklaarde in de Kamer dat de beelden "volgens contacten mogelijks naar kerkelijk recht een nieuw element zou kunnen zijn op basis waarvan de titel toch zou kunnen worden ontnomen"

Belga