Nieuws

Dro­ne in a box: hulp­dien­sten kun­nen voort­aan veel snel­ler inschatten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Zedelgem is een hoogtechnologische zogenoemde ‘drone in a box’ voorgesteld. De drones worden vanop afstand bestuurd en staan de hulpdiensten bij om een noodsituatie heel snel in te schatten, bij een brand bijvoorbeeld. 

De proefopstelling staat bij de politieschool in Zedelgem. Momenteel gaat het nog om een proefopstelling, maar tegen eind volgend jaar staan de drones op 70 locaties in ons land.

Automatisch geactiveerd

Als er een noodoproep binnenkomt, wordt de drone automatisch geactiveerd. De piloot beslist om de drone te laten vliegen. Die vliegt tot de locatie en het moment dat de drone opstijgt is er eigenlijk contact met de dispatch van of de brandweer of politie.

"Hulpdiensten hebben eigenlijk ‘first eyes on scene’ door dit systeem en zo kunnen ze veel beter een inschatting maken."

Hans Similon, Citymesh Safety Drone

De drones zijn in een straal van vijf kilometer heel snel ter plaatse, en dat is voor de hulpdiensten goud waard. "In geval van brand kan het een serieuze meerwaarde zijn om onmiddellijk een beeld te scheppen van de situatie: zijn er nog mensen aanwezig in de brand, is het uitslaand? 

In geval van drenkelingen, zeker hier aan de kust, kan dat zeker belangrijk zijn om zeer snel een locatie te bepalen alvorens dat de NH90 tevoorschijn komt.

Jeroen Vercruysse

jeroen.vercruysse@focus-wtv.be

Jeroen Vercruysse