Hulp­dien­sten bekij­ken of geë­va­cu­eer­de gezin­nen terug naar hun huis mogen

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In de Westhoek lijkt de situatie onder controle. De crisiscel bekijkt samen met de hulpdiensten of de geëvacueerde bewoners vandaag terug naar hun woning kunnen. In totaal werd aan zo'n 40 gezinnen gevraagd hun woning te verlaten, 17 gezinnen deden dat ook effectief.

Voorlopig heerst er geruststelling bij de crisiscel die vanochtend opnieuw samenkwam in Diksmuide. Al het materieel blijft wel in de provincie, maar de droogteperiode die er zit aan te komen zal het water verder doen dalen. De Vlaamse Waterweg gaat nu controleren of de dijken nog in goeie staat zijn.

Nutsmaatschappijen moeten extra controleren

Intussen kunnen de 17 geëvacueerde gezinnen het nummer 051/46 08 91 in Houthulst bellen om te horen hoe het nu verder moet. In zeven woningen kwam het water effectief binnen en daar moeten de nutsmaatschappijen extra controleren of de woningen veilig zijn. Bij de andere woningen gaan de hulpdiensten na of ze bereikbaar zijn.

Op drie boerderijen zijn de dieren ook weggehaald, maar die kunnen voorlopig nog niet terug naar hun stal. Daarvoor moet het peil van de Blankaert nog verder zakken.

Kate Baert