Nieuws

Coro­na zorgt voor gro­te­re alcoholproblematiek

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Mensen zitten door corona meer thuis, vaak ook alleen. En dat zorgt ervoor dat sommigen meer en sneller naar een glas grijpen. Dat zegt het netwerk De Laatste Druppel. Het netwerk is in volle coronatijd ontstaan, net omdat de roep naar hulp steeds luider klonk.

Door de lockdown zitten veel mensen meer thuis, en vaker alleen. Veel mensen die al graag wat dronken, krijgen nu echt een probleem. En steeds meer alcoholverslaafden die van de drank af waren, hervallen.

Joke Verbeke uit Handzame is één van de drie oprichters van het netwerk De Laatste Druppel. Mensen met een alcoholprobleem kunnen naar haar bellen voor een gesprek. Op termijn wil ze ook aan huis gaan. Ze stapte in dit netwerk omdat ze ondervindt dat steeds meer mensen een alcoholprobleem krijgen, doordat ze lang thuis zitten.

Ervaringsdeskundigen

Het netwerk wil niet het werk van psychologen of bijvoorbeeld de AA overnemen. Het wil aanvullend zijn. De hulpverleners hebben één grote troef. Ze zijn allemaal zelf ervaringsdeskundigen en hadden dus ooit zelf een probleem. Ze kunnen vertellen hoe zij van de alcohol af geraakten en hoe goed ze zich voelen nu ze nuchter zijn. "Er zijn zoveel positieve zaken door nuchter te zijn. Je hebt geen kater meer, je slaapt beter, je kunt terug genieten van kleine dingen. Er zijn duizenden dingen. Het is allemaal positief. De band met je partner en kinderen verbetert weer. Het keert allemaal terug, alleen maar gewoon doordat je dat glas laat staan."

Het netwerk telt momenteel 11 ervaringsdeskundigen, waarvan 2 in West-Vlaanderen. Je vindt hen terug op hun website.

 

 

De redactie