Nieuws

Brand­weer Lo-Renin­ge eva­cu­eert Geert (56). Zijn huis was een eiland in de IJzer. Brand­weer vreest het ergste.

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De brandweer van Lo-Reninge heeft vrijdagnacht Geert De Bruijne, zijn zoon en zijn huisdieren geëvacueerd uit hun woning die omgeven was door het wassende water van de IJzer. De man had om middernacht zelf de brandweer gebeld om ontzet te worden. Guido Van Snick, korpsoverste van de brandweer van Lo-Reninge, vreest ervoor dat de recordhoogtes van de IJzer zullen overstegen worden.

"Niet meer veilig"

Afgelopen woensdag al was de huurwoning van Geert De Bruijne omgeven door het water van de Ijzer. Met een tractor kwam de brandweer hem toen te hulp, omdat de toegangsweg naar zijn woning al overstroomd was. De brandweermannen legden een dam aan van zandzakjes en verstevigden de buitendeuren van de woning.

Maar vannacht om 12 uur vond Geert het welletjes. Hij belde de postoverste van de brandweer om ontzet te worden uit zijn woning. Hij voelde zich niet meer velig. Met een bootje en een tractor met laadbak heeft de brandweer vannacht om twee uur de man, zijn zoon en vier huisdieren (drie katten en een hond) geëvacueerd.

Lofntele
Nieuws

Woningen bedreigd in Lo-Reninge door het water

Brandweer Lo Reningenacht
Hond Geert De Bruijne Lo Reninge
Evacuatie Lo Debruyne

" Recordhoogtes zullen sneuvelen, we vrezen het ergste "

Guido Van Snick, de kapitein-overste van de brandweer van Lo-Reninge  heeft de reddingsoperatie gecoördineerd. Vannacht om twee uur keek hij alvast met bezorgde blik naar wat komen kan. " We hebben al aardig wat ervaring met overstromingen bij ons. Maar ik sprak vrijdagmiddag met enkele experts. Het regenen is dan wel gestopt, alle water moet nog langs hier naar zee. Zij voorspellen me dat de records in de loop van de dag zullen gebroken worden. Dit wil zeggen dat de waterpeilen die we in het verleden al hebben gekend, zullen overschreden worden."

" Dat baart ons zorgen. We zien de toename van het water langs alle zijden. Het water moet nog aankomen in het spaarbekken en dan hoofdzakelijk via de IJzer naar Nieuwpoort. We vrezen voor het ergste. "

Redding Lo Reningewateroverlast
Bart Coopman