Nieuws

Boe­ren­pro­test: situ­a­tie in Zee­brug­ge genormaliseerd

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In het havengebied van Zeebrugge stonden zo'n 2000 vrachtwagens vast. De landbouwers hebben de blokkade er ondertussen volledig opgeheven en de situatie is er op dit moment weer genormaliseerd.

Verscheidene havenbedrijven werken het hele weekend de achterstand weg. Daarvoor wordt extra personeel ingezet.  De economische kost voor de transporteurs loopt hoog op. "Veel vrachtwagens konden vrijdag niet lossen door de acties van de boeren. We konden niets doen. En nu wachten we, want de haven is niet operationeel in het weekend", zegt Marc Adriansens van International Car Operators.  "Hier staat nog een 50-tal vrachtwagens te wachten die dus enkele dagen vertraging zullen oplopen.

"Al die gestrande transporten samen zijn een flinke aderlating voor de transportbedrijven."

Marc Adriansens, International Car Operators

"De schade is vooral voor de transporteurs. Een vrachtwagen kost ongeveer 100 euro per uur. Als hier drie uur lang tweeduizend vrachtwagens staan, kan je berekenen hoeveel dat zal kosten."

Op de toegangswegen naar Zeebrugge zijn de lange vrachtwagenfiles intussen verdwenen. Alleen de mobiele toiletten staan er nog als stille getuigen van de chaos die de blokkade de voorbije dagen veroorzaakt heeft.

Stefaan Six
Laurens De Jaegher