Nieuws

Boe­ren­bond plant juri­di­sche stap­pen tegen stikstofdecreet

2023-07-25 00:00:00 - Boerenbond en ABS naar Raad van State tegen stikstofinstructie Demir

Boerenbond gaat juridische stappen zetten als het voorliggende stikstofdecreet wordt goedgekeurd.  De stemming van het decreet staat donderdag gepland.

De Vlaamse regering raakte het vorige maand eens over een nieuw stikstofdecreet. Het langverwachte meerderheidamendement op dat decreet werd vorige dinsdag ingediend in het Vlaams Parlement. Daarbij werd meteen ook een spoedadvies van de Raad van State gevraagd. Dat advies wordt vandaag verwacht, waarna de tekst donderdag dan door de plenaire vergadering zou kunnen worden gestemd.

Geen toekomstperspectief

Als de tekst zoals die voorligt echter passeert, zal Boerenbond juridische stappen ondernemen. "Het nieuwe stikstofdecreet van de Vlaamse overheid biedt landbouwers globaal wel wat meer rechtszekerheid,  toekomstperspectief geeft het hen niet", zegt de organisatie. Vooral voor landbouwers die willen ondernemen, zoals jonge boeren, ontbreekt het aan perspectief, zegt Boerenbond.

Onwettige en onrechtvaardige elementen

"Naast het feit dat het decreet heel wat kansen laat liggen om de sector verder te verduurzamen, bevat het ook ronduit onwettige en onrechtvaardige elementen", luidt het voorts. De organisatie wijst daarbij onder meer op de nulbemesting. Ook het vernietigen van tijdelijk  ongebruikte productierechten op individueel bedrijfsniveau, is woordbreuk volgens Boerenbond. 

"Er blijven principiële problemen waar wij ons altijd tegen zullen blijven verzetten."

Lode Ceyssens, voorzitter Boerenbond

"Dit blijven principiële problemen waar wij ons altijd tegen zullen blijven verzetten", zegt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. "Wij hebben ons gebogen over de teksten zoals ze vandaag voorliggen. Als dit op deze manier gestemd wordt, zullen we naar het Grondwettelijk Hof stappen om de rechten van onze landbouwers in dit zware dossier maximaal te verdedigen."

Groene Kring, de organisatie voor jonge landbouwers, sluit zich daarbij aan. "We waren gematigd positief na de onderhandelingen, maar bij het lezen van het decreet zien wij geen perspectief meer", zegt de organisatie. Die roept daarom op om met amendementen de nodige aanpassingen door te voeren.

Belga
Ben Storme