Nieuws

Kri­tiek op nieuw stik­stof­ak­koord: oppo­si­tie­par­tij spreekt over cos­me­ti­sche ingrepen”

Groen vlaams belang

Het nieuwe stikstofakkoord dat de Vlaamse regering afgelopen nacht heeft bereikt, verandert in essentie weinig aan wat eerder al beslist was. Dat zegt oppositiepartij Vlaams Belang. Ook oppositiepartij Groen noemt het nieuwe stikstofakkoord "broddelwerk".

Afgelopen nacht heeft de Vlaamse regering een nieuw stikstofakkoord bereikt, het derde al in twee jaar tijd. Hoewel de regering zelf spreekt van een "mildere aanpak voor boeren", reageren oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen scherp.

"Onmogelijk om nog vergunning te krijgen"

In het nieuwe akkoord kunnen landbouwers die meer uitstoten dan de drempelwaarde toch nog een vergunning aanvragen, mits grondig milieuonderzoek. "De essentie van het akkoord blijft hetzelfde", zegt fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang), die over "cosmetische ingrepen" spreekt.

2022-02-23 00:00:00 - Boeren bezorgd om gevolgen stikstofplan
Nieuws

Vlaamse regering bezegelt vannacht dan toch nieuw stikstofakkoord

"De drempelwaarden blijven maar liefst 40 keer strenger dan voor de industrie. Landbouwbedrijven gaan een onzekere toekomst tegemoet. Het wordt hen zo goed als onmogelijk gemaakt om nog een vergunning te krijgen."

"Kansloos investeren"

In het kader van het akkoord werd beslist dat voor de 'piekbelasters', de veelbesproken lijst met rode bedrijven, de verplichte sluiting in 2030 verdwijnt. "Ze krijgen de keuze tussen sluiten tegen 2030 of extreme investeringen doen om de stikstofuitstoot te reduceren", zegt Vlaams parlementslid Stefaan Sintobin (Vlaams Belang). "Ook hier wordt voor de cosmetische ingreep gekozen. Ze moeten niet langer verplicht sluiten, maar mogen kansloos investeren."

"Dit zal op alle mogelijke manieren vanuit de overheid zelf worden tegengewerkt."

Stefaan Sintobin, Vlaams parlementslid voor Vlaams Belang

Ook mogen landbouwers uitstootrechten overnemen van andere boeren die stoppen, het zogenaamd extern salderen. Maar dat enkel na grondig milieuonderzoek; volgens Vlaams Belang een garantie op een flop. "Dit zal op alle mogelijke manieren vanuit de overheid zelf worden tegengewerkt. Minister Zuhal Demir heeft zelf al aangetoond dat ze vooral zo veel mogelijk vergunningen wil weigeren."

"Vlaamse regering rijdt natuur verder in de prak"

Op basis van wat al geweten is rijdt de Vlaamse regering de "natuur verder in de prak", zegt oppositiepartij Groen. "Jarenlang onderhandelen en eindigen met broddelwerk: het is vintage deze Vlaamse regering", zeggen covoorzitter Jeremie Vaneeckhout en fractieleidster Mieke Schauvliege.

De regering had als opdracht de natuur veilig te stellen, boeren een langetermijnperspectief te geven en voor een juridisch waterdicht kader te zorgen, maar daar is ze volgens Groen dus niet in geslaagd.

De partij zegt dat de druk voor een nieuw akkoord de voorbije weken werd opgevoerd. "De hete adem van Ineos-topman Jim Ratcliffe (van het Britse chemiebedrijf dat in de Antwerpse haven een ethaankraker wil bouwen, red.) in de nek van de Vlaamse regering zorgde ervoor dat er een deal is, iets waar Jambon jaren niet in slaagde", stelt Groen. "Dat natuur en landbouwers daarvoor opnieuw de prijs betalen, dat kan de Vlaamse regering niets schelen."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Belga