Nieuws

Stik­stof­ak­koord: lucht­was­sers hel­pen maar wel­ke toe­stel­len zijn dat?

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Het nieuwe decreet mag dan wat milder zijn voor boeren, het is duidelijk dat er van hen ernstige inspanningen worden verwacht. Inspanningen die de stikstofuitstoot serieus verminderen. En dat kan met zogenoemde luchtwassers. Die kosten tot wel 200.000 euro. Wij gingen eens kijken bij een bedrijf uit Staden, dat zulke toestellen maakt.

CBgroep heeft al honderden luchtwassers geïnstalleerd, tot in Zuid-Engeland. In Staden alleen al 32.

Stijn Crombez van CBgroep: "Een luchtwasser kun je eigenlijk zien als een grote douche die schadelijke emissies uit stallen en loodsen opvangt en neutraliseert vooraleer het in de omgeving terecht komt."

Luchtwasser1

Zware investering

Zo’n luchtwasser vermindert de ammoniakemissie met minstens 70%, sommige installaties halen al 95%. De technologie bestaat al 20 jaar. Al heel wat landbouwers hebben zo'n wasser staan, maar toch nog niet iedereen.

"Ik denk dat het vandaag vooral de vergunningen zijn die hen tegenhouden. Want er is een vergunning nodig om dit te mogen plaatsen. Dat is het hoofdzakelijk wat hen tegenhoudt", zegt Stijn Crombez.

Het gaat ook om een zware investering van 75.000 tot 200.000 euro, waarvoor de landbouwer wel subsidies kan krijgen. Maar ook de opvolging kost geld. Het bedrijf in Staden monitort alle installaties van op afstand, en stuurt bij waar nodig. 

Vlaam­se rege­ring beze­gelde vorige nacht dan toch nieuw stikstofakkoord

De Vlaamse regering heeft afgelopen nacht een nieuw stikstofakkoord bereikt.

Na een lange dag onderhandelen tussen de vakministers en parlementsleden werd de nieuwe stikstofdeal bezegeld op een digitale ministerraad.

2022-02-23 00:00:00 - Boeren bezorgd om gevolgen stikstofplan
Nieuws

Vlaamse regering bezegelt vannacht dan toch nieuw stikstofakkoord

Ben Storme
Andy Debo