Nieuws

Poli­tiek moet terug naar de teken­ta­fel”, zegt Boerenbond

Landbouw akker mais

De politiek moet helemaal terug naar de tekentafel voor een nieuw stikstofdecreet. Er is snel een oplossing nodig voor alle landbouwers, kmo's en industriële bedrijven die hun vergunning binnenkort zien aflopen en die geen enkel kader hebben voor een verlenging. Dat zegt Lode Ceyssens, voorzitter van de Boerenbond, nu de Raad van State waarschuwt voor ongelijke behandeling in het stikstofdecreet.

"We zien vele van onze eerder gemaakte opmerkingen terug in het advies. Denk maar aan de impactscore, de piekbelasters, de aanpak in het Turnhouts Vennengebied en de vergunningsdrempels die amper toepasbaar zijn. Dit is niet op te lossen met wat lapwerk, men moet van op de grond een nieuw decreet bouwen, samen de hele aanpak herdenken, met betrokkenheid van alle belanghebbenden. Wij zijn klaar om met open vizier en oplossingsgerichte voorstellen aan tafel te komen. We hebben al veel gedaan en willen nog veel meer doen", zegt Lode Ceyssens dinsdag in een reactie. 


Bloedbad vermijden

"De landbouwsector wil zijn verantwoordelijkheid nemen. De uitstoot kunnen we verder verminderen op een manier waarop we een sociaaleconomisch bloedbad in de Vlaamse agrovoedingsketen, te beginnen bij onze boeren, vermijden. De vergunningverlening voor de hele Vlaamse economie moet weer op de rails. Dat kan alleen als de politiek en de sector samenwerken", besluit Ceyssens.

"Al twee jaar verloren"

Ook Groene Kring, de jongerenorganisatie van de Vlaamse land- en tuinbouw, herkent de kritiek van de Raad van State. Jonge boeren zijn nu twee jaar verloren, klinkt het. De sector moet mee aan tafel om een decreet uit te werken dat wel werkt. "Wij vragen al twee jaar om stikstofbeleid dat perspectief voor jonge boeren combineert met de nodige verduurzaming. Jonge boeren hebben nu al te veel tijd verloren en dreigen dat opnieuw te moeten doen", aldus ondervoorzitter Maarten Moermans.

Belga
Ben Storme