Nieuws

Avel­gem wil water­huis­je’ kopen om het af te bre­ken voor bufferbekken

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De gemeente Avelgem wil het zogenoemde Waterhuisje kopen om op die plaats een bufferbekken aan te leggen. Het Waterhuisje staat te koop voor bijna 150.000 euro, maar de gemeente kan niet meer bieden dan de geschatte waarde van 110.000 euro. De gemeenteraad moet de aankoop wel nog goedkeuren.

Het Waterhuisje staat op de grens van Avelgem en Otegem, bij de Scheebeek. Het huisje uit 1880 is de voorbije winter al twee keer overstroomd, en nu het te koop staat, wil de gemeente de kans grijpen om iets te doen aan de wateroverlast. Dat kan door een wachtbekken aan te leggen. 

Geen bouwwerken mogelijk

Lut Deseyn, burgemeester Avelgem: “Wij zouden dat samen met de provincie doen, want naast het huisje loopt de Scheebeek, die onderhouden wordt door de provincie. Als wij samen met de provincie daar een soort bufferbekken kunnen aanleggen, dan zou dat heel wat schelen voor de waterproblematiek, zoals we die nu kennen. Dat is ook een mooie oplossing voor de eigenaar, want het huis is onverkoopbaar omdat het in een overstromingsgebied ligt. Dat is zo, omdat het eigenlijk onvergunbaar is. Als een andere koper dat huis wil kopen, kan hij geen nieuwe vergunning krijgen om daar iets te doen van bouwwerken. Wij hopen dat een eventuele andere koper dat niet doet, en dat overlaat aan de gemeente.

Jeroen Sap
Ben Storme