Nieuws

Al 459.000 beeld­jes voor ComingWorldRememberMe

Het beeldjesproject "ComingWorldRememberMe", waarmee de provincie West-Vlaanderen ere wil brengen aan de 600.000 oorlogsslachtoffers op Vlaamse bodem tijdens de Eerste Wereldoorlog, krijgt vorm

459.000 van de 600.000 beeldjes zijn klaar en daarom doet de provincie nu al een oproep naar scholen om die te plaatsen in de Palingbeek nabij Ieper, vanaf maart 2018. De provincie West-Vlaanderen is al drie jaar bezig met het project dat moet uitmonden in een gigantische land-artinstallatie op het provinciedomein De Palingbeek.

Het project van Jan Moeyaert en Koen Vanmechelen bulkt van de symboliek. Zo worden er 600.000 beeldjes gemaakt die elk een naam dragen van een soldaat die stierf op Belgische bodem. Het gaat om kleine, kleien en in zichzelf gekeerde wezentjes, die tegelijk hun rug willen rechten. En ook de locatie is niet toevallig, namelijk het niemandsland "The Bluff" in de Palingbeek, waar de Duitsers en geallieerden maandenlang op een steenworp van elkaar zaten.

Maatwerkbedrijf

Om de beeldjes te maken, zorgde de provincie voor mobiele en vaste ateliers waar iedereen een beeldje kon, en nog kan, maken. Een groot deel werd gemaakt door een maatwerkbedrijf. 460.000 beeldjes zijn al af. De provincie lanceert nu een oproep naar scholen om die te helpen plaatsen in maart 2018. Ook verenigingen en individuen kunnen helpen. Op 30 maart 2018 wordt de installatie ingehuldigd.

Belga