Nieuws

Actie­groep zal nieu­we ver­gun­ning Sil­va­mo-stort­plaats opnieuw aanvechten

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De actiegroep Leefbaar Groot Kortemark zal de nieuwe vergunning van de omstreden Silvamo-stortplaats langs de Staatsbaan opnieuw aanvechten. 

Het bedrijf kreeg twee jaar geleden al de toestemming om 25 jaar langer afval te bergen in een oude kleiput. Die vergunning werd in februari vernietigd door de Raad voor Vergunningsbetwistingen, omdat er te weinig garanties waren tegen PFAS en mogelijke waterverontreiniging. Vlaams minister Demir moest haar huiswerk opnieuw maken en kende gisteren een strengere vergunning toe: de aangevoerde afvalgrond mag niet meer dan 40 milligram PFAS per kilo bevatten, de oorspronkelijke drempelwaarde was 50 milligram. Maar voor de actiegroep biedt ook deze vergunning onvoldoende garanties voor de volksgezondheid van omwonenden.

Silvamo01
Nieuws

Silvamo wil "onrust rond stortplaats wegnemen" en nodigt buurt uit

"Nauwelijks rekening gehouden met opmerkingen"

Tim Deweerdt, Actiegroep Leefbaar Groot Kortemark: “De opmerkingen die opgenomen zijn in de beslissing van de Raad voor Vergunningsbetwistingen, die zijn nu nauwelijks door minister Demir in rekening genomen. Dus wij denken opnieuw stappen te ondernemen. Er is nauwelijks rekening gehouden met de kaderrichtlijn water, de verstrenging die daar op til is. Het lijkt alsof dat niet bestaat. Ook als het gaat over de gevaarlijke stoffen die PFAS kunnen zijn, ook dat wordt niet in rekening genomen.”

Lorenzo Dejonghe