Nieuws

Sil­va­mo wil onrust rond stort­plaats weg­ne­men” en nodigt buurt uit

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De uitbater van het Silvamostort in Kortemark gaat buurtbewoners uitnodigen om hen te tonen hoe het bedrijf werkt. Silvamo reageert zo voor het eerst zelf na alle commotie van de voorbije jaren over mogelijke vervuiling. Ze hadden een vergunning gekregen om het stort verder uit te baten, maar de gemeente en enkele actiegroepen gingen daartegen in beroep. Een nieuwe beslissing volgt tegen de zomer.

Chris David, Silvamo: “De afvalstoffen die wij hier storten zijn niet-gevaarlijk afvalstoffen die afkomstig zijn van recyclageprocessen die niet meer verder kunnen herbruikt of gerecycleerd worden.”

Het Silvamostort bestaat al dertig jaar. De minister verleent een vergunning voor nog eens tien jaar, maar de gemeente en enkele actiegroepen vrezen voor vervuiling en hun gezondheid en gaan met succes in beroep bij de raad voor Vergunningsbetwistingen. Tegen de zomer volgt een nieuwe beslissing.

Goed nabuurschap

Silvamo zelf reageert nu voor het eerst. Chris David, Silvamo: “Omdat we belang hechten aan een goed nabuurschap en we willen dat goed in de praktijk brengen. Ik kan niet spreken over vroeger. Het is natuurlijk ook zo dat ook de minister daar belang heeft aan gehecht.”

Geen gevaar voor milieu

Silvamo organiseert in september een buurtoverleg en een bezoek aan de site. En ze mogen zich aan heel wat vragen verwachten, ook nadat er op 2 plaatsen naast de stortplaats giftig PFAS is ontdekt. Dat onderzoek loopt nog. Chris David, Silvamo: “Als je dat vergelijk met wat frequent gevonden wordt rond brandweerkazernes, dat spreken we toch over concentraties die duizenden malen lager liggen. En die geen gevaar vormen voor milieu en gezondheid.”

“Wij zijn blij dat er toenadering is, natuurlijk blijven wij bezorgd.”

Tim Deweerdt, Leefbaar Groot Kortemark

Silvamo benadrukt dat er geen PFAS binnenkomt op de stortplaats, en dat de bodem ook beschermd is met een kleilaag en een folie. De actiegroepen zijn blij met de toenadering, maar blijven op hun hoede. Tim Deweerdt, Leefbaar Groot Kortemark: “Wij zijn blij dat er toenadering is, natuurlijk blijven wij bezorgd over wat er allemaal in de grond zit. Wij wachten nu de beslissing van de minister af, en we zullen zien wat de volgende stappen zijn die we zullen moeten ondernemen.”

Davy Vercamer
Ben Storme