Nieuws

Stort­plaats in Kor­te­mark mag voor­lo­pig uit­ge­baat blijven

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De Raad voor Vergunningsbetwistingen heeft een verzoek tot schorsing van de vergunning van een grote stortplaats in het West-Vlaamse Kortemark verworpen. Dat meldt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA).

De vergunning voor Silvamo, een stortplaats voor niet-gevaarlijk afval, werd in november door minister Demir onder strenge voorwaarden verlengd. Een uitbreiding van de site werd geweigerd. Een actiegroep was naar de Raad voor Vergunningsbetwistingen gestapt om de schorsing van de vergunning te vragen, bij uiterst dringende noodzakelijkheid. Volgens de actiegroepen zou het door de vergunning mogelijk worden zwaar verontreinigde PFAS-gronden te storten, met onherstelbare milieuschade tot gevolg.

Geen dreigend nadeel

De Raad heeft het verzoek tot schorsing bij uiterst dringende noodzakelijkheid verworpen, blijkt uit het arrest en dat meldt ook Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir. De Raad stelt onder meer dat er geen dreigend nadeel is omdat de exploitant tot nader order geen PFAS-houdende gronden van andere werven zal bewaren. Demir haalt ook uit naar de bekende milieuadvocate waarmee de actiegroep samenwerkte. "Voor ons toont het arrest nogmaals aan dat Meester Larmuseau vooral mensen nodeloos ongerust wil maken", aldus Demir.

De Actiegroep Leefbaar Kortemark heeft nu tijd tot eind december om de gewone, in plaats van de hoogdringende schorsingsprocedure op te starten. Het arrest over de gewone schorsingsvordering zal na de zomer van 2023 worden uitgesproken.

Bekijk ook: 

Belga