Sport

KOERS zet wie­ler­hel­den Bot­tec­chia & Mar­tin in de kijker

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Een bijzonder moment in wielermuseum Koers in Roeselare, want daar is hulde gebracht aan Ottavio Bottecchia. De eerste Italiaanse Tourwinnaar in 1924. Precies 100 jaar geleden, en net daarom gaat de Ronde van Frankrijk zaterdag ook van start in Italië. En opvallend: er woont nog familie van Bottecchia in Ieper.

"De tourstart in Firenze maakt ons trots. Er is een rechtstreekse link naar onze familie."

Xavier Bottecchia, familie van Italiaanse wielerheld Ottavio Bottecchia

Ottavio Bottecchia won precies honderd jaar geleden als eerste Italiaan de Tour. Familie van hem woont in Ieper. Net na de Eerste Wereldoorlog zijn ze naar hier gekomen.

Silvio Bottecchia: "Zijn vader was de broer van mijn grootvader. Mijn vader is hier gevraagd voor de wederopbouw. Marmer, graniet, mozaïek. Mijn moeder is achterna gereisd. Mijn zuster is in Venetië geboren. Ik ben hier geboren."

Ottavio won de Tour ook een tweede keer in 1925. Al tijdens de oorlog bleek z’n talent.

Silvio Bottecchia: "Wanneer hij soldaat was, was hij met de fiets en hij vervoerde munitie op zijn rug. En zijn officier had gezien dat hij heel gemakkelijk de bergen opreed. En daardoor heeft hij hem voorgesteld om na de oorlog wielrenner te worden."

Familiemoment koers 2

"Tourstart in Firenze grote eer voor familie"

Amper 2 jaar na z’n laatste Tourzege komt Ottavio om het leven na een mysterieus ongeval. Hier is hij onbekend, maar in Italië zijn ze hem duidelijk niet vergeten.

Xavier Bottecchia: "Dat maakt ons trots ja, zeker met de start in Italië. Er is een rechtstreekse link naar ons toe, naar onze familie."

Familiemoment koers 4

Ook uniek koerstruitje van Roeselarenaar Hector Martin

Naast een affiche met Bottecchia is ook een koerstruitje van Hector Martin uit Roeselare nieuw in Koers. Martin is een tijdgenoot van Bottecchia. Ex-geletruidrager ook.

"Dat is een trui die mijn peter gedragen heeft in 1925", vertelt Lode Baelde, kleinzoon van Hector Martin.

"Dat was een trui van JB Louvet, het merk waar hij voor reed. En dat is een uniek stuk dat ergens plots opdook op een veiling in Parijs. En Koers heeft die aangekocht. Je voelt je direct verbonden, veel meer dan met een foto."

Familiemoment koers 3
Davy Vercamer
Andy Debo