Voor deze laatste ‘Groene Kosmos’ zitten we in Ardooie – vlakbij de Roobeek. Daar liggen de Houtmeersschen. Vroeger stond hier het varkensbedrijf van Hans Callewaert zijn ouders. Hans zelf studeerde dierengeneeskunde, en nam wat later ook het bedrijf van z’n vader over. Zijn werk als dierenarts en het bezig zijn met de varkens bracht hem aan het zoeken naar hoe het nog beter kon. ‘En dan kom je bij de bodem uit’, zegt hij. Daar start alles. ‘Misschien moeten we anders met onze bodem omgaan, terug een evenwicht zoeken, meedenken met de natuur…’
Hans en Céline stopten met het varkensbedrijf, en maakten van het terrein een voedselbos. Ze ontmantelden een deel van de gebouwen, maar lieten de grote structuren staan, en dat maakt van dit bos tot een heel unieke plaats.
In een voedselbos worden in meerdere lagen planten en bomen gezet – alles wat je kan ‘eten’. Er staan heel veel soorten door elkaar. Wanorde en chaos – zo lijkt voor een buitenstander. ‘Maar, dat is de échte natuur’, zegt Hans, ‘die laat zich niet leiden’. In een voedselbos wordt geen kunstmest gebruikt, het bos voedt zichzelf. ‘We hoeven ook geen ‘water te geven’’, zegt Hans. Geen moment in het jaar ligt de grond kaal. Je kunt hier het hele jaar door oogsten. De principes van een voedselbos zijn goed voor de bodem en de bodemdiversiteit.
Toen zij in 2019 begonnen met het voedselbos besloten ze de structuren van de oude gebouwen te laten staan. Dat biedt op vandaag heel wat voordelen. Het zet planten uit de wind, geeft schaduw, biedt kansen aan klimplanten, en kanaliseert water. Het maakt het ook tot een aparte plek.
Eén van de ruimtes hebben ze ingericht als workshopruimte en locatie voor outdoor cooking. Een idyllische plek! Ze maken zelf verschillende producten met hun oogst, en betrekken mensen bij hun verhaal.


