Zuid-West-Vlaan­de­ren deelt 287 gra­tis bomen uit

2019-09-23 00:00:00 - Bomen kappen voor betere diversiteit op Kemmelberg

De Provincie West-Vlaanderen en Stadlandschap Leie en Schelde delen deze winter 287 bomen uit aan inwoners van Anzegem, Deerlijk, Kortrijk, Menen en Waregem. Eerder dit jaar konden aanwezigen tijdens de ‘Boom zoekt Tuin’ infoavonden een gratis klimaatboom uit een lijst van 15 inheemse soorten bestellen. Vandaag mogen ze hun bestelling eindelijk ophalen en krijgt de boom een plekje in hun tuin.

Deze campagne moet de Provincie en het Stadlandschap Leie en Schelde ondersteunen in het beheer en aanplanten van bomen op hun openbaar domein. Zo bezorgt een bomenplanner de deelnemende gemeenten een volledig inventaris met Belgische bomen en bijhorend beheerplan. Een ‘kansenkaart’ toont waar er in de gemeente nog ruimte is om bomen aan te planten.

Daarnaast stimuleert het project ook landbouwers en inwoners om bomen aan te planten. Zo konden veehouders via de campagne ‘Airkoe’ gratis schaduwbomen bestellen, om hun vee koel te houden in tijden van hitte.

Wat bracht het op?

In 2023 zorgde het project in de deelnemende gemeenten voor een flink pak nieuwe bomen. De Zuid-West-Vlaamse tuinen zijn 287 bomen rijker. De ‘Airkoe’-campagne leverde 77 nieuwe bomen op.

Jonas Debrouwere