Nieuws
 | update 

Zon­ne­be­ke her­denkt gesneu­vel­de Austra­li­sche sol­da­ten op Anzac Day

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Vandaag is het Anzac Day, de dag waarop Australië en Nieuw-Zeeland hun deelname aan de Eerste Wereldoorlog herdenken. Zonnebeke organiseert een plechtigheid om de 'Slag om het Polygoonbos' te herdenken waar Australiërs vochten om het Polygoonbos van de Duitsers te heroveren.

Op 25 april 1915 om half vijf 's ochtends landden de Anzacs voor het eerst op het Turkse schiereiland Gallipoli. In de acht maanden die daarop volgden, vielen meer dan achtduizend Australische en bijna drieduizend Nieuw-Zeelandse doden. Hoewel hun expeditie mislukte, verwierven de Anzacs toen toch een goede reputatie. Die werd de 'Anzac Legend' of de 'Spirit of Anzac' genoemd.

Het daaropvolgende jaar, op 25 april 1916, werd de landing reeds herdacht op verschillende plaatsen met herdenkingsplechtigheden en -marsen. In Australië en Nieuw-Zeeland is Anzac Day nu nog altijd een belangrijkere dag dan Remembrance Day.

Herdenking Zonnebeke

Jaarlijks herdenkt Zonnebeke Anzac Day en dat is niet toevallig bij het eerste ochtendgloren om zes uur. 107 jaar geleden zetten de Australiërs er op dat moment de aanval in om het Polygoonbos van de Duitse troepen te heroveren. 

De 'Slag om het Polygoonbos' wordt herdacht met de Anzac Dawn Service in het Polygoonbos en een plechtigheid op Tyne Cot Cemetry, de grootste begraafplaats van de Commonwealth War Graves Commission ter wereld. 

Gemeente Zonnebeke, de Nieuw-Zeelandse en Australische ambassades, het Passchendaele Museum en het Genootschap Passchendaele Society 1917 vzw verzorgden de herdenking.

Siel Vandorpe