Nieuws

Zone 1 bouwt nieu­we brand­weer­ka­zer­ne in Brugge

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De grootste hulpverleningszone van West-Vlaanderen, Zone 1 met hoofdzetel in Brugge, verhuist in 2028 naar haar nieuwe kazerne. Die komt langs de Bevrijdingslaan in Brugge, dicht bij het centrum, de expresweg en het AZ Sint-Jan. 

Vandaag vind je de brandweer van post Brugge nog op twee locaties: de hoofdpost in de Pathoekeweg en de voorpost net binnen de stadsring in de Walweinstraat. "We bouwen de nieuwe kazerne op een strategische locatie bij de Brugse stadsring", zegt burgemeester Dirk De fauw. "Door beide locaties samen te voegen, verhogen we de slagkracht van de brandweer op lokaal niveau. Gezien de ligging vlakbij de Expresweg, A11 en E40 zal de brandweer vanuit de nieuwe locatie ook snel kunnen tussenkomen in de volledige zone. De nabijheid van het AZ St-Jan is een meevaller."

"Door beide locaties samen te voegen, verhogen we de slagkracht van de brandweer op lokaal niveau."

Dirk De fauw

Zonale kazerne

De nieuwe kazerne in Brugge is meteen het eerste concrete bouwproject voor Hulpverleningszone 1 West-Vlaanderen (Zone 1). Naast de operationele brandweerequipes zal ook de volledige zonale administratie onderdak vinden in de nieuwe kazerne. Het gaat om zo'n vijftig administratieve en technische personeelsleden die nu op verschillende locaties in de zone verspreid zitten.

Forse stap vooruit

"Het geplande bouwproject is dan ook een forse stap vooruit in de ontwikkeling van de hulpverleningszone als autonome organisatie", vertelt voorzitter van de zone Kristof Audenaert. "Vooral de kazerne aan de Pathoekeweg heeft een ongunstige ligging binnen de zonale risicoanalyse. Beide Brugse kazernes voldoen vandaag ook niet meer aan de geldende normering. De centralisatie van alle administratieve diensten op één locatie kan de dienstverlening alleen maar ten goede komen."

In 2028 moeten de brandweer van Brugge en de administratieve diensten hun intrek kunnen nemen in het nieuwe gebouw. Het gaat om een investering van zo’n 30 miljoen euro.

Schermafbeelding 2024 05 28 112204
Brandweera
Brandweerb
Brandweerc
Brandweere
Ben Storme

Kies West 24

Volg alles live over de Vlaamse, Federale en Europese verkiezingen op 9 juni.