
In Oostende vraagt Wiloo zich af wat de werknemers van Aviapartner op de luchthaven willen van de Vlaamse overheid. Wiloo, de werkgroep die zich al meer dan 15 jaar buigt over de impact van de luchthaven op Oostende en omgeving volgt de zaak rond Ana Aviation, Aviapartner en het gewraakte kerosinecontract op de voet.
Luchthaven zinvol?
Wiloo vraagt zich in een brief aan de plaatselijke pers af wat de luchthavenvoorstanders precies willen van de regering. Wiloo begrijpt dat het om vragen gaat over hoe de luchthaven zinvolle en duurzame werkgelegenheid en maatschappelijk rendement kan creëren?
De werkgroep hoopt dat het dan niet gaat om onbeperkte nachtvluchten, onteigening en afbraak van woonwijken om aantrekkelijker te worden voor investeerders? Ook een verzoek voor een gratis kerosinepijplijn, kerosinetanks, loonsubsidies en dergelijke lijken voor Wiloo onhaalbare vragen ter attentie van de Vlaamse regering.
In hun brief stelt Wiloo zich ook kritische vragen over het waarom van de hele luchthavenuitbating. “Alles om de huidige 1,7 vrachtvlucht per dag te kunnen behouden, of om naar 3 vluchten per dag te gaan? Om verder luxepaarden uit Dubai te kunnen afhandelen en import van voedsel uit een hongerend Afrika te faciliteren”?
Overheidsteun
Volgens Wiloo moet ook eens opgesomd worden, “welke subsidies de Oostendse luchthaven(sector) (en Jetair) de laatste jaren nog niet heeft gekregen”. Daarbij sommen ze op wat Ostend Airport in elk geval wel kreeg. “Btw-vrijstelling, kerosinetaksvrijstelling, aanloopsteun nieuwe lijnen (om toeristen van onze kust weg te halen), gratis luchtverkeersleiding, contract nieuwe uitbater EGIS (hoeft niks te betalen volgend jaar), gratis veiligheidsdiensten, gratis brandweer… Kortom tijdens de laatste twintig jaar: een jaarlijkse staatsteun van zo’n 8 (en straks 10 miljoen) (zonder evenwel de gratis luchtverkeersleiding te tellen)”.
Wiloo stelt de rendabiliteit en het maatschappelijke nut van de luchthaven van Oostende al jaren in vraag.