Nieuws
 | update 

West-Vlaam­se land­bou­wers trek­ken mor­gen rich­ting Ant­werp­se haven, Zee­brug­ge blijft voor­lo­pig bui­ten schot

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Ook landbouwers uit onze provincie zijn van plan om morgen naar Antwerpen te trekken voor nieuwe protestacties. Ze willen de haven blokkeren met hun tractoren omdat ze vinden dat de politiek voorlopig te weinig doet voor hun toekomst.

Een 35-tal boeren verzamelt komende nacht in Roeselare om morgenvroeg in Antwerpen aan te komen. Ook melkveehouder Stijn Vandelanotte uit Merkem gaat mee naar de Antwerpse haven. "Ik zit liever bij mijn koeien, mijn vriendin, mijn zoontje. Maar als we het niet doen en niet tonen dat we nog vol vuur en actiebereidheid zitten, zal het overleg toch weer verwateren. Zeker nu mevrouw Demir hard op de rem staat en haar vrienden van natuurpunt er wil bij halen", vertelt hij. 

De actie is niet officieel georganiseerd, en het is nog onduidelijk hoeveel landbouwers er exact zullen deelnemen. De politie heeft voorlopig nog geen aanwijzingen dat ook de haven van Zeebrugge opnieuw geblokkeerd zou worden, net zoals tien dagen geleden.

Melkveehouder

Melkveehouder Stijn Vandelanotte

In de steek gelaten

De landbouwers voelen zich in de steek gelaten door de politiek, die niet beseft hoe belangrijk landbouw is, klink het. "We hebben in West-Europa geen grondstoffen, weinig gas en olie. We moeten dat allemaal importeren", besluit Stijn.   

"Het enige geopolitiek wapen dat wij hebben is ons klimaat dat uitermate geschikt is om aan landbouw te doen en dat moeten we koesteren."

Stijn Vandelanotte, melkveehouder
Nathalie Dewulf
Celien Tanghe