Het is vandaag wereldverzetdag tegen armoede. In Kortrijk is de wooncrisis in de stad tijdens een actie aangeklaagd. Want die is er wel degelijk. Dat zegt De Kortrijkse Woonzaak, een vereniging waar mensen in armoede het woord nemen.
In 2021 waren in Kortrijk meer dan 6500 kandidaat-huurders. "Gemiddeld sta je er 1700 dagen op de wachtlijst voor een sociale woning. Omdat er nog zoveel mensen moeten wachten of te veel moeten betalen, voeren we opnieuw actie, net als vorig jaar", zeggen de actievoerders.
"Ik heb ooit een vrouw ontmoet die al negen jaar in een onbewoonbaar verklaarde woning woonde. Het was er heel onveilig voor kinderen. In wat voor wereld leven we vandaag?"
Ook de private huur- en koopmarkt zijn oververhit. En mensen met een migratieachtergrond worden nog altijd gediscrimineerd, klinkt het.
Toegankelijkheid, betaalbaarheid en kwaliteit zijn dus een grotere uitdaging. "Ik heb ooit een vrouw ontmoet die al negen jaar in een onbewoonbaar verklaarde woning woonde. Ik ben in dat huis binnen geweest en dat was verschrikkelijk. Ik was bijna in tranen", vertelt Hannah Tilquin van A'kzie vzw.
"Het was er heel onveilig voor kinderen. Er was brand- en CO-gevaar. Wij hebben alles gedaan om dat bij de stad aan te kaarten, maar er kwam maar geen huis. Dan vraag je je af: 'in wat voor wereld leven we vandaag?'"
Dezelfde actie
De Kortrijkse Woonzaak kaart nu dezelfde problematiek aan als vorig jaar. "De schepen is vorig jaar, ook op deze dag, 17 oktober, naar buiten gekomen met het nieuws dat ze tegen 2030 1000 woningen zouden bouwen. Dat is sowieso te weinig. Ze doen niet genoeg", zegt Jérôme Duchateau die in Kortrijk woont.
"Geen excuus"
Als Stad Kortrijk zou zeggen dat er te weinig plaats is om meer sociale woningen te bouwen, vinden de actievoerders dat geen geldig excuus. "Als je de bouwplannen bekijkt, is er wel plaats voor luxewoningen en appartementen", zegt Hannah.
"Het woonbeleid is niet meer gelijk aan zorgen dat iedereen een woning heeft, het is een vorm van inkomsten geworden", vult Jérôme aan. "Dat moet anders, en dat is de taak van de stad."