Water­over­last nog niet erkend als ramp: gou­ver­neur krijgt veel vra­gen tij­dens eer­ste infosessie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Tijdens een infosessie maandagavond hebben slachtoffers van de wateroverlast in de Westhoek vragen kunnen stellen aan de gouverneur en experts. Opvallend: de wateroverlast is nog niet als ramp erkend, “maar de procedure is in gang gezet”, klinkt het.

Om de bewoners die getroffen zijn door de wateroverlast in het IJzerbekken en in de vallei van de Heulebeek te informeren, houdt gouverneur Carl Decaluwé, samen met de betrokken burgemeesters twee infosessies.

Maandagavond vond de eerste plaats in Diksmuide. Zo’n 80 inwoners met schade door de wateroverlast kwamen er om hun vragen te stellen.

Schademeldingen uit 55 West-Vlaamse gemeenten

De wateroverlast is nog niet officieel erkend als ramp, maar volgens de gouverneur is de procedure daarvoor wel al in gang gezet. Het Vlaams Rampenfonds heeft intussen uit 83 Vlaamse gemeenten, waaronder 55 West-Vlaamse, schademeldingen ontvangen.

Van de twaalf Westhoekgemeenten zijn er nog geen schademeldingen uit Mesen en uit De Panne.

Westhoek wateroverlast
Nieuws

Al 50 schademeldingen na extreme wateroverlast in Westhoek

Wat na schade?

Wie een melding deed bij het Vlaams Rampenfonds, is een stap dichter bij een schadedossier. Op basis van die meldingen wordt een procedure opgestart om de schade te erkennen.

“Het heeft centimeters gescheeld of het was kiezen om een wijk in Adinkerke of in het centrum van Diksmuide bewust te laten onderlopen."

Carl Decaluwé, gouverneur van West-Vlaanderen

De eigen brandverzekering dekt de waterschade, stormschade en natuurrampen zoals overstromingen. Het Rampenfonds dekt bijvoorbeeld teeltschade en de veestapel buiten.

Kritiek

Niet alleen vragen tijdens de infosessie, er komt ook een pak kritiek op de aanpak van de overheden. Volgens de Vlaamse Waterweg is de samenwerking tussen alle diensten efficiënt verlopen.

De gouverneur zegt dat het veel erger kon: “Het heeft centimeters gescheeld of het was kiezen om een wijk in Adinkerke of in het centrum van Diksmuide bewust te laten onderlopen om de rest te sparen.”

Volgende week, op 11 december, kunnen ook inwoners van rond de Heulebeek terecht in het gemeentehuis van Ledegem voor een tweede infosessie.

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere
Stefaan Six