Nieuws

Jury zoekt bes­te wijn uit onze provincie

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Wat is de beste wijn uit onze provincie. Dat hebben 70 juryleden deze namiddag beslist na een blinde proeverij van 273 Belgische wijnen. De Belgische wijn zit nog steeds in de lift. Niet alleen door de grotere aanplant, maar ook en vooral door de betere kwaliteit, dankzij de groeiende knowhow van de Belgische wijnbouwers.

De 20ste jubileumeditie van de verkiezing van de beste Belgische wijn kent een recorddeelname van 273 wijnen van 77 domeinen. De wijnbouw in ons land heeft een enorme evolutie doorgemaakt. Nico Vandemoortele: "De eerste jaren, dat is tien jaar geleden, dacht ik van, oei, Belgische wijnen. Maar je, die kwaliteit stijgt, want de concurrentie is ook groter. Er zijn veel meer aanplantingen. Ik heb nu die studie gevolgd, en vanuit die studierichting zijn er vier die aangeplant hebben, dus weer meer en meer. Dus moet de kwaliteit wel stijgen, en is dat goed voor de Belgische wijnen. Nu, de Belgische wijnen vind ik prachtig. Je
moet dat zeker proeven."

Voorkeur niet laten meespelen

En proeven, dat doen ze hier met volle teugen, figuurlijk dan. Proeven mag je niet lichtvaardig nemen, en je mag zeker je persoonlijke voorkeur niet laten meespelen. Dominique Santens: "We moeten niet beslissen of dat nu een goede smaak is of niet. Nee, is ze intens, is ze voldoende en is ze zuiver ? Is dat kwalitatief ok ?
Voor de rest, of je dan graag citroen smaakt of ruikt, dat is niet zo belangrijk. De bedoeling is dat het een mooie, evenwichtige wijn is."

De meeste juryleden vinden dat Belgische wijn de voet naast die van de traditionele wijnlanden kan zetten. José Lemahieu, Vereniging Vlaamse Sommeliers: "De toekomst ziet er zeer rooskleurig uit. De klimaatveranderingen zijn vaak positieve gegevens, maar nu en dan zijn er jaren waarin het minder goed lukt. Maar we zijn blij dat we in een koeler klimaat gesitueerd zijn, want in warmere regio's zijn er minder verschillen tussen de jaren. Als je elk jaar andere dingen kunt maken, is het boeiend voor de wijnbouwer. Als het altijd hetzelfde is, ja, dan is het Coca-Cola die men maakt."

Jeroen Sap