Parket maakt robotfoto op basis van DNA in moorddossier Ingrid Caeckaert
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Voor het eerst in ons land heeft het Belgische gerecht een robotfoto op basis van DNA-onderzoek gebruikt. Het gaat om een zaak uit 1991, rond de moord op Ingrid Caeckaert in Heist. Met behulp van nieuw DNA-onderzoek weten de speurders nu hoe de dader eruitziet.
Op 16 maart 1991 werd Ingrid Caeckaert (toen 26) met 62 messteken om het leven gebracht in haar appartement in Heist. Hierbij kwetste de dader zich ook aan zijn eigen mes.
Daardoor liet hij een bebloede handafdruk na op de glazen toegangsdeur van het appartementsgebouw, en liet hij een lang spoor van bloeddruppels door de straten van Heist.
Vrijwillig DNA vergelijken
Het DNA werd vergeleken met dat van tientallen verdachten, maar leidde nooit tot een match. Tot voor kort mocht gevonden DNA-materiaal enkel vergeleken worden met DNA van een verdachte die al in de databank zit.
Maar eind februari stemde het federaal parlement een nieuwe DNA-wet. Op basis van onderzoek van de Kuurnse wetenschapper Sofie Claerhout kunnen speurders aan een groep vrijwilligers vragen om DNA af te staan, in de hoop dat één van hen (verre) familie is van de dader. Dat doen ze dan op basis van het DNA op het mannelijke Y-chromosoom, een stukje DNA dat generaties lang bijna onveranderd wordt doorgegeven.
Bijkomende zoekingen
Het parket-generaal van Oost-Vlaanderen bevestigt nu dat de nieuwe wet aangewend wordt in het dossier-Caeckaert. Dat schrijven Het Nieuwsblad en Gazet van Antwerpen. "Zo worden met de DNA-profielen van de onbekende man, wiens bloed werd aangetroffen op de plaats delict, bijkomende zoekingen uitgevoerd in de DNA-databanken naar potentieel directe en verdere verwanten van de onbekende man."
"Uit het bloed van de onbekende man werden bijkomende fenotypische kenmerken bepaald, zoals zijn biogeografische origine", klinkt het nog. Het zou de allereerste keer zijn dat speurders in België deze technische mogelijkheid gebruiken.