Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
Professor Patrick Sorgeloos uit Lauwe heeft wereldwijd een uitstekende reputatie als onderzoeker van het pekelkreeftje. De eitjes van dat zeedier dienen als cruciale schakel in de aquacultuur als voeding voor kweekvissen of -schaaldieren. Auteur Dieter Honoré schreef een boek over de professor en zijn levenswerk.
Professor Sorgeloos legt uit hoe de aquacultuur het pekelkreeftje of artemia juist inzet. Het begint bij de eitjes. "We noemen dat dan cysten, die gedroogd kunnen worden en die zich niet meer verder gaan ontwikkelen", aldus de professor. "Dat kan vijf of tien jaar duren. Je brengt ze in zeewater en binnen de 24 uur produceren ze plankton en produceer je voedsel dat kan gebruikt worden om kleine vissen, kleine garnalen en kleine krabben te kweken."
"Tomeloze energie"
Voor zijn werk reist de professor de wereld rond. Hij introduceert de wetenschap rond het pekelkreeftje in landen die er nog weinig ervaring mee hebben. "Als er één iets is dat mij ongelofelijk opvalt aan de professor dan is het zijn tomeloze energie, zijn drift om de wereld te verbeteren", aldus de Kortrijkse schrijver van het boek, Dieter Honoré. "Ik heb soms moeten smeken om een afspraak te krijgen met hem omdat er altijd wel een conferentie was in het buitenland of een zoommeeting die hij moest openen in China." Volgens Honoré verdient de professor nog meer erkenning in Lauwe.