Mogelijk doorbraken in cold cases dankzij onderzoek van Kuurnse wetenschapper
Ingrid Cackaert
Binnenkort mogen speurders ook via verwantschapsonderzoek daders opsporen. Het parlement keurt daarvoor vanavond een wetsvoorstel goed. Het is met onderzoek van de Kuurnse wetenschapper Sofie Claerhout dat dit dan mogelijk zal zijn. De wet kan misschien tot een doorbraak leiden in onopgeloste moorden zoals die op Ingrid Cackaert in Knokke-Heist, 33 jaar geleden.
Tot nu mag gevonden DNA-materiaal enkel vergeleken worden met DNA van een verdachte die al in een databank zit.
Met de nieuwe wet kan DNA onderzocht worden van een groep mannen die mogelijk (al dan niet verre) familie zijn. Meer bepaald het DNA op het mannelijke Y-chromosoom wordt dan onderzocht, een stukje DNA dat generaties lang bijna onveranderd wordt doorgegeven. Speurders kunnen daarvoor aan een groep mensen vragen om vrijwillig DNA af te staan, in de hoop dat één van hen (al dan niet verre) familie is van de dader. DNA van familie kan - tot wel 40 generaties verder - de dader verraden.
De ouders van Ingrid Cackaert hebben zo opnieuw een sprankje hoop, want van de moordenaar van hun dochter is er effectief DNA-materiaal beschikbaar. Maar de dader is nog altijd spoorloos.
Paul Van Tigchelt, minister van Justitie: “Onze speurders moeten moderne onderzoekstechnieken op basis van DNA kunnen hanteren zoals familiale zoeking en vergelijkingen op basis van Y-profielen. Dit zijn we aan slachtoffers en nabestaanden verplicht. Men werd daarbij echter beperkt door de verouderde DNA-wetgeving. Familiale zoeking en matches op basis van het Y-profiel zijn veelbelovende en krachtige onderzoekstechnieken. Die maken we nu mogelijk met deze nieuwe wet. Bovendien is de bewaartermijn voor DNA-stalen van veroordeelden opgetrokken tot 30 jaar. Dit is belangrijk zodat ze beschikbaar blijven voor toekomstige nieuwe
onderzoekstechnieken. Tot slot maakten we ook vergelijkingen mogelijk met de belangrijke I-Familia van Interpol.”