Volkstuintjes zorgen voor meer groen in Lichtervelde
Europa deed in 2016 een oproep naar zijn deelstaten om meer volkstuinen aan te leggen. Die moeten voor meer groen in dorpen en steden zorgen.
Mensen kunnen er groenten telen en sociaal contact leggen met buurtbewoners in een groene gezonde omgeving. Maatwerkbedrijf OptimaT uit Lichtervelde legde een volkstuin aan. “Met de tuin creëren we een groene oase in de industriële setting”, zegt Ruben Veramme, parkverantwoordelijke van de OptimaTTuin.
“Een groene setting is goed voor de mentale gezondheid”
De OptimaTTuin is een West-Vlaams project met financiële steun van Europa (€38.000). OptimaT ging in op de oproep van Europa om meer volkstuinen aan te leggen. OptimaT is een maatwerkbedrijf in Lichtervelde en stelt personen met een arbeidshandicap tewerk. Het bedrijf ging aan hun vestiging in de Kortemarkstraat in Lichtervelde aan de slag op een braakliggend stuk grond tegenover het bedrijf. “De grond was niet geschikt voor een uitbreiding van ons bedrijf. We waren al even op zoek naar bestemming voor de grond en we wilden er een sociaal aspect aan koppelen. Dit project was dan ook ideaal”, aldus Ruben Veramme.
De tuin is volgens Veramme een succes. “Bijna alle lapjes grond en tuinbakken zijn verhuurd.” Buurtbewoners en medewerkers van OptimaT kunnen een lapje grond of een tuinbak huren. Er zijn 36 stukjes grond van 25m². Wie een stuk wil kan dat huren voor 40 euro per jaar. De 17 tuinbakken kosten elk 10 euro per maand. De grond en bakken zijn geschikt om verschillende groenten te kweken. Dat is goed voor het milieu want de groenten zijn biologisch. Het project is ook milieuvriendelijk omdat er geen trasport en verwerking nodig is.
Een milieuvriendelijke plek om tot rust te komen
Rita Lombaerts woont in Lichtervelde en maakt graag gebruik van de volkstuin. “Ik heb twee tuinbakken waar ik kruiden en groenten in kweek. Normaal ga ik een keer per week om mijn groenten te oogsten of water te geven. In de zomer ga ik meermaals naar de tuin om even genieten van de omgeving. Ik woon in een appartement dus voor mij is de volkstuin niet alleen een moestuintje, maar ook een plek om tot rust te komen.”
De tuin bestaat uit twee delen. Er is het stuk met de tuinbakken en lapjes grond, enkel voor huurders. Het andere deel is vrij toegankelijk. Er is een klimparcours, een speeltuin en een petanquebaan. Bezoekers kunnen even verpozen in een groene omgeving in eigen stad of dorp. “De groene setting is ook goed voor de mentale gezondheid”, zegt Veramme. Volgens Rita Lombaert is dat ook het grote voordeel van de volkstuin. “De tuin vormt een aangename gelegenheid om mensen te ontmoeten.” Er is ook nog ruimte voor verbetering meent, Lombaert, “Tot mijn grote verwondering is er weinig interesse voor de tuin bij appartementbewoners. De goeie weg om hen aan te spreken is nog niet gevonden.”