Nieuws

Storm Pia bracht heel wat vreem­de vogels naar onze kust

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

De storm van de afgelopen dagen heeft heel wat vreemde vogels naar onze kust gewaaid. Letterlijk dan, of wat dacht u van een papegaaiduiker die hier normaal niet voorkomt. 

Maar er waren ook Jan-Van-Genten en een Noordse stormvogel bij. Isabelle Allemeersch: "Jan-Van-Genten zin we gewoon, omdat ze voor onze kust overwinteren. Die krijgen we af en toe wel eens binnen. Ook Noordse stormvogels komen jaarlijks een aantal keren binnen. Een papegaaiduiker is eerder uitzonderlijk, gemiddeld om de vijf jaar. Ze spoelen ook niet altijd aan op het strand, ze komen vanuit het hele land. Dat klopt. De papegaaiduiker is binnengebracht door onze collega's uit het Brusselse, die hem hebben aangetroffen in Wemmel. Op zich is dat ook niet helemaal uitzonderlijk. Het gebeurt wel vaker als er een hevige storm is dat de zeevogels door de sterke wind een heel stuk landinwaarts geblazen worden."

De vogels zijn naar het vogelopvangcentrum in Oostende gebracht, na een herstelperiode laten ze die weer vrij. Sinds een paar jaar zijn vogels die in deze periode aanspoelen trouwens veel minder besmeurd met olie. Een goed teken.

Jeroen Sap
Ben Storme