Vlaamse landbouwinkomen toch gestegen
Het Russische handelsembargo op onder meer Europese landbouwproducten heeft ook dit jaar zwaar gewogen op het inkomen van de Vlaamse landbouwers.
Dat het totale landbouwinkomen toch stijgt, is te danken aan afspraken in het ketenoverleg over een eenmalige premie voor melkvee- en varkenshouders, zo blijkt uit de jaarlijkse raming van het landbouwinkomen door de Boerenbond.
De landbouworganisatie gaat uit van "de Vlaamse boerderij", waarbij alle boerderijen in Vlaanderen één groot bedrijf vormen. Dat bedrijf zag in 2014 zijn inkomen met liefst 19 procent dalen, vooral onder invloed van het Russische handelsembargo. Ook dit jaar blijft het embargo een grote rol spelen. De Boerenbond ging uit van een extra inkomensverlies van 1 procent, maar kon zijn cijfers bijstellen na een akkoord in het ketenoverleg. Daar werd eind augustus beslist om melkvee- en varkenshouders een eenmalige premie te geven, in afwachting van meer structurele maatregelen. Die eenmalige premie duwt het Vlaamse landbouwinkomen met 56,7 miljoen euro omhoog, tot 809 miljoen euro. Dat is een stijging met 6,4 procent tegenover 2014. "Daarmee mildert het akkoord van het ketenoverleg, zij het in beperkte mate, de gevolgen van de slechte prijsvorming die al twee jaar zwaar doorwegen op het inkomen van de Vlaamse land- en tuinbouw", aldus de Boerenbond.
Melkveehouderij en varkenshouderij
Ondanks de premie daalt de omzet in de melkveehouderij dit jaar wel met naar schatting 19 procent en in de varkenshouderij met 10 procent, vooral door fors lagere prijzen. Voor de hele landbouwsector voorspelt de Boerenbond een omzetdaling van 2 procent. In december volgen definitieve cijfers over het Vlaamse landbouwinkomen.