Nieuws

Ver­sla­gen­heid bij inwo­ners die huis moe­ten ver­la­ten: We ver­lie­zen van de natuur”

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

Door de voorspelde regen van morgen en op vraag van de brandweer maken inwoners zich klaar om hun huizen te verlaten. Ook Guido en Trees uit Woumen, bij Diksmuide, vertrekken met pijn in het hart: "We verliezen deze keer van de natuur."

Guido Vandenbroucke is conservator van natuurgebied De Blankaart. Het gebied in Woumen is haast volledig overstroomd. Op vraag van de brandweer maakt Guido zich op om met zijn vrouw Trees te vertrekken. "We zetten onze meubels op houten blokken mocht het water in ons huis komen, maar we gaan ervan uit dat dat niet zal gebeuren", zegt Guido.

Zandzakjes bieden onvoldoende bescherming

Het koppel is ondanks de situatie vrij positief: "Wat valt er tegen te doen? We verliezen deze keer van de natuur. 52 weken per jaar kunnen we genieten hier, nu zal het misschien een weekje minder zijn", vertelt Guido met een glimlach. "Vanavond slapen we dus bij onze dochter."

Als het water binnenkomt, komt het binnen. We gaan niet de macho uithangen en vertrekken rustig."

Guido Vandenbroucke, inwoner uit Woumen

Zandzakjes lijken na een week niet meer voldoende. "De brandweer gaf ons het advies om onze meubels hoger te plaatsen. Als het water binnenkomt, komt het binnen. We gaan niet de macho uithangen en gaan dus vredig vertrekken." Toch voelt Guido zich verslagen: "We hebben het niet gehaald, maar we doen wat de brandweer ons vraagt."

Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere