Nieuws

Ver­nieuwd door­groei­huis voor dak- en thuis­lo­zen in Oostende

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Oostende is het vernieuwde doorgroeihuis voor dak- en thuislozen voorgesteld. Het Doorgroeihuis biedt voortaan veel meer dan alleen nachtopvang. Er is een basiscapaciteit van 20 bedden, maar tijdens de winter en in nood kan de capaciteit sterk omhoog.

"In Oostende kiezen we heel duidelijk voor een doorgroeihuis en dat is een plaats waar daklozen niet alleen opgevangen worden, maar waar ze ook begeleid en ondersteund worden naar herhuisvesting", vertelt schepen van Welzijn & Zorg Natacha Waldmann.

Het Doorgroeihuis is er voor iedere dak- en thuisloze in Oostende die telefonisch een bed reserveert. Twee jaar geleden schoot de accommodatie tekort maar nu is er fors vernieuwd. Er zijn aparte kamers en meer comfort en veiligheid.

"We hebben inderdaad ook op dat huiselijke ingezet om mensen hier zo goed mogelijk te begeleiden en hen ook een goed gevoel te geven. Zo bieden we ze ook ruimte in hun hoofd om stappen vooruit te zetten."

Meer begeleiders

Het team begeleiders dat instaat voor de zorg voor daklozen is verdrievoudigd. Nu zijn ze met 14, en gelukkig met de accommodatie.

"Het is gigantisch. We zijn eigenlijk zelf verwonderd dat we heel de dienst dak en thuisloosheid hier kunnen laten doo rgaan. Basiscapaciteit van 20, in de winter 26. We hebben lockers en vooral we hebben ruimte... die ruim is. Ook ruimte voor de partners en voor gespreksruimte", zegt Ludo Van Gheluwe van het Doorgroeihuis in Oostende.

Van pure nachtopvang waar ze vroeger moesten dweilen omdat het binnenregende, heeft Oostende nu een doorgroeihuis om mensen te helpen om het snel weer beter te stellen.

Stefaan Kerger
Andy Debo