2.000 ton verse voeding voor 13 miljoen euro: dit haalde Food Act 13 op in vijf jaar tijd
Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.
2.000 ton verse voeding goed voor een winkelwaarde van zo'n 13 miljoen euro. Dat is wat Food Act 13 sinds zijn bestaan heeft opgehaald. Het distributieplatform is een samenwerking tussen 14 Zuid-West-Vlaamse gemeentes met als centrumstad Kortrijk.
De voedseloverschotten van winkels en bedrijven gaan naar kwetsbare gezinnen. De nood is hoog en daarom vraagt het platform nu ook Vlaamse en federale steun.
"Toen wij begonnen konden we ongeveer 4.000 gezinnen in onze regio helpen. Intussen zien we dat uitgroeien tot 6.000 gezinnen."
Helft meer gezinnen doen beroep
Vanuit het distributieplatform Food Act 13 in Kuurne verdelen ze verse voedseloverschotten. Het platform bestaat 5 jaar. Het doel was jaarlijks 200 ton voedsel van de vuinisbak redden, dat is intussen dubbel zoveel. In totaal haalde Food Act al 2000 ton verse voeding op en verdeelde die onder 120 organisaties. Doordat Food Act logistiek groeit kan het meer mensen helpen.
"Toen wij begonnen konden we ongeveer 4.000 gezinnen in onze regio helpen", zegt Philippe De Coene van Welzijnsvereniging W13. "Intussen zien we dat uitgroeien tot 6.000 gezinnen, ongeveer 15.000 mensen of 5% van onze bevolking in Zuid-West-Vlaanderen is aangewezen op voedselherverdeling."
Nood aan centen
De nood is nog groter maar de 14 lokale besturen hebben de middelen niet. "Het zou eigenlijk wenselijk zijn dat we vanuit de bovenlokale overheid, de federale en de Vlaamse, liefst hand in hand een structurele ondersteuning komt. Nu is het probleem dat we zowel aan duurzaamheid en armoedebestrijding doen en we zorgen ook voor tewerkstelling", zegt Philippe De Coene.
"De sociale contacten in de winkels hebben mij serieus geholpen om aan de slag te gaan bij mijn huidige werknemer nu."
Opleiding voor leerwerknemers
Bij Food Act 13 kregen intussen al 127 leerwerknemers een opleiding." Daar zien we dat zeven op de tien na tewerkstelling hier, eigenlijk aan de slag zijn in het reguliere arbeidscircuit", zegt Arnout Vercruysse, coördinator van Food Act 13.
"De sociale contacten in de winkels hebben mij serieus geholpen om aan de slag te gaan bij mijn huidige werknemer nu", getuigt ex-leerwerknemer Axel Verzele.
In heel Vlaanderen zijn er intussen zo'n 10 distributieplatformen die zich inspireerden op dit.
Axel Verzele werkte bij Food Act 13