Nieuws

Ver­laag­de lei­e­boor­den Kort­rijk voorgesteld

2016-02-15 00:00:00 - Verlaagde leieboorden Kortrijk voorgesteld

De gemeenteraad van Kortrijk kreeg maandagavond de primeur van enkele nieuwe beelden die tonen hoe de verlaagde Leieboorden aan de Broeltorens er in de toekomst zullen uitzien. En dat zorgde voor wat vragen en kanttekeningen van uit de oppositie.

Na de zomer van 2016 starten normaalgezien de werken aan de Leieboorden, zowel aan de Handboogstraat als aan de Verzetskaai. Als alles volgens plan verloopt, moeten de werken in 2018 afgelopen zijn. Door de leieboorden te verlagen, krijgen ze een uitzicht dat lijkt op de Graslei in Gent.

Minder bovengronds parkeren

De leieboorden zullen een ruimte vormen die het water visueel meer in de stad brengt. Op de huidige locatie zijn er nu parkeerplaatsen. Die verdwijnen, maar dat is niet naar de zin van oppositiepartij CD&V. Die vroeg op de gemeenteraad om toch een soort 'winterparkeren' toe te laten, met een beperkte parkeerruimte tijdens de winter. "Dat doen we niet", zegt schepen van openbare werken Axel Weydts. "Dit zou het project volledig ontsieren. Bovendien ligt de parking Broel op amper 300 meter, de parking Houtmarkt op 450 meter en de parking Budabrug op 250 meter van het midden van het nieuwe plein."

Wat met de platanen?

Oppositiepartij Groen vindt het dan weer spijtig dat de platanen in de Handboogstraat zullen verdwijnen. "De bomen langs de vernieuwde Leieboorden zijn geen bomen maar grassprieten met pretentie", volgens raadslid Matti Vandemaele. Schepen Weydts laat hem weten dat de stad nog eens zal onderzoeken of de bomen kunnen behouden worden of op een aandere plaats gezet.

 

Foto's via @AxelWeydts

Bart Coopman