Nieuws

Van­daag extra con­tro­les op spoorlopen

Spoorlopen

De federale spoorwegpolitie houdt vandaag in samenwerking met spoornetbeheerder Infrabel en de deelnemende lokale politiezones een nationale actiedag tegen spoorlopen. 

Op verschillende locaties zullen bijkomende controles plaatsvinden, zowel in stations als aan overwegen. Het doel van de aangekondigde actie is om mensen bewust te maken van de gevaren van spoorlopen.

Vooral gericht op jongeren

Het aantal meldingen van mensen die op, over of naast de sporen liepen waar dat niet mag, piekte in 2017 boven de 800. Nadien gingen de cijfers elk jaar omlaag, tot vorig jaar. In 2022 waren er 649 meldingen van spoorlopers, 10 procent meer dan in 2021. Voor zes spoorlopers liep dat fataal af, tegen vijf doden in 2021. 

Deze nieuwe actiedag richt zich in de eerste plaats op jongeren. Velen van hen nemen de trein om naar school te gaan of in hun vrije tijd. Het is dus belangrijk om hen te herinneren aan de regels die gelden op het spoorwegdomein. De federale wegpolitie benadrukt dat het betreden of oversteken van de spoorwegen op plaatsen waar dat niet is toegestaan, kan leiden tot boetes die kunnen oplopen tot meerdere duizenden euro's.

2023-02-16 00:00:00 - Minder spoorlopers in West-Vlaanderen, mede dankzij intelligente afsluiting
Nieuws

Minder spoorlopers in West-Vlaanderen, mede dankzij intelligente afsluiting

Ben Storme
Belga