Nieuws

Trein­on­ge­val Ardooie: vracht­wa­gen­be­stuur­der negeer­de rode lichten

Treinongeval Ardooie

Vanmorgen vroeg zijn in Koolskamp, bij Ardooie de vrachtwagen en alle brokstukken verwijderd van de sporen na het zware treinongeval van gisteren. Ook de trein zelf is al afgevoerd. Uit onderzoek blijkt trouwens dat de bestuurder van de vrachtwagen het rode licht genegeerd heeft. 

De bergingswerken gebeurden in heel slechte weersomstandigheden door een takeldienst, spoorpersoneel en met hulp van de brandweer. Eerder deze voormiddag kon het minst gehavende deel van de trein weggetakeld worden. Later in de namiddag, na een test van de remming, konden ook de zwaarst beschadigde wagons weggesleept worden. 

Nu kan Infrabel beginnen met de herstellingswerken aan de spoorinfrastructuur. Volgens een eerdere inschatting moet over een afstand van zowat 350 meter aan de sporen worden gewerkt, in de eerste plaats het vervangen van dwarsliggers, herstellingen aan de seininrichting. Verder is er de schade aan de bovenleidingspalen, de slagboom en de belichting van de overweg. Waarschijnlijk zal ook dit weekend nog aan de herstellingen gewerkt worden, klinkt het bij Infrabel.

Treinongeval ardooie 7
Nieuws

Trein botst op vrachtwagen in Ardooie: chauffeur kritiek, tiental passagiers lichtgewond

Overweg functioneerde normaal

Infrabel stipt aan dat de overweg aan de Oude Heirweg in Ardooie normaal heeft gefunctioneerd. Uit onderzoek van de verkeersdeskundige blijkt nu dat de chauffeur van de vrachtwagen het rode licht genegeerd heeft, waarna de slagbomen op de oplegger botsten. 

De toestand van de 54-jarige chauffeur uit Brussel is stabiel, maar wel nog steeds kritiek. 

"Overweg tijdig en veilig verlaten"

Infrabel roept naar aanleiding van dit ongeval alle weggebruikers nogmaals op om altijd de verkeersregels (de signalisatie) aan overwegen te respecteren. "We willen ook oproepen tot voorzichtig rijgedrag, namelijk dat je bij het oprijden van de overweg er ook voor zorgt dat je zeker bent dat je de overweg tijdig en veilig kan oversteken en dus kan vrijmaken."

Treinongeval ardooie 6
Treinongeval ardooie 5
Treinongeval ardooie 2
Treinongeval 3
Jeroen Sap
Celien Tanghe
Belga