Nieuws

Trein botst op vracht­wa­gen in Ardooie: chauf­feur kri­tiek, tien­tal pas­sa­giers lichtgewond

Je moet ingelogd zijn om gratis livestreams en video’s te kunnen bekijken.

In Ardooie langs de Oude Heirweg is een trein op een vrachtwagen gebotst. De chauffeur is daarbij levensgevaarlijk gewond. Op de trein raakten een tiental passagiers lichtgewond. Ook in december vorig jaar gebeurde een gelijkaardig ongeval op dezelfde overweg. Er rijden geen treinen tussen Lichtervelde en Tielt.

De vrachtwagenchauffeur is zwaar gewond naar het ziekenhuis gebracht. Ook een tiental passagiers raakten lichtgewond, vijf worden verzorgd in omliggende ziekenhuizen. Een ooggetuige zegt dat de treinbestuurder zelf uit zijn cabine is gekropen. "Hij heeft eerst zijn trein gecontroleerd en is dan naar buiten gegaan." Hij zou onder de indruk zijn, maar niet zwaargewond.

De hulpdiensten kwamen massaal ter plaatse. Er is ook een psychosociaal team van Rode Kruis West-Vlaanderen om ooggetuigen en slachtoffers bij te staan.

Bekijk hier de nieuwe beelden van de impact van het ongeval:

Treinverkeer ligt stil

Het treinverkeer tussen Lichtervelde en Tielt ligt stil. Treinen naar of van Gent zijn geschrapt. 

Er worden bussen ingezet om de passagiers naar het station van Gent Sint-Pieters en Lichtervelde te brengen. Ook tussen Lichtervelde en Deinze rijden bussen.

Treinongeval ardooie 7
Treinongeval ardooie 6
Treinongeval ardooie 5
Treinongeval ardooie 2
Treinongeval 3

Ooggetuige schoot meteen te hulp

Chris vertelt hoe hij op de snelweg reed toen hij een vlammenzee zag op het treinspoor. "Ik wist nog niet meteen dat het om een trein ging, maar ik ben met de wagen op de pechstrook gaan staan en ben naar beneden gelopen." Hij is diep onder de indruk van wat hij zag. "Ik heb geroepen om te horen of de chauffeur in orde was, maar dat kon ik niet goed zien."

"Intussen heeft mijn collega brandblusapparaten naar beneden gebracht en ben ik beginnen blussen, wat er te blussen viel."

De schade aan het treinstel is enorm

De schade aan de trein is enorm. Het zal dagen duren vooraleer de sporen opnieuw vrij zijn, klinkt het op een persconferentie. Eerst moet de trein getakeld worden, daarna moet ook de schade aan de sporen hersteld worden.

De oorzaak van het ongeval wordt nog onderzocht. Een deskundige van het parket kwam ter plaatse. Volgens een ooggetuige reed de vrachtwagen langs de slagbomen die al dicht gingen, waarna het voertuig is stilgevallen.

Ook vorig jaar zwaar treinongeval op zelfde overweg

Op de spoorwegovergang in de Oude Heirweg gebeurde bijna een jaar geleden ook al een zwaar ongeval. Een vrachtwagen werd toen ook aangereden door een trein. Het treinverkeer lag toen dagen stil.

Deze keer is de impact groter, omdat de vrachtwagen geladen was met putdeksels. Deze keer is de seinkeet niet geraakt, waardoor er wellicht sneller opnieuw treinverkeer zal mogelijk zijn.

2022-12-20 00:00:00 - VIDEO: Hallucinante beelden - Vrachtwagen op spoorweg gegrepen door trein in Ardooie
Nieuws

VIDEO: Hallucinante beelden - Vrachtwagen op spoorweg gegrepen door trein in Ardooie

Hoe kan je een gevaarlijke situatie melden?

Infrabel roept mensen op om een gevaarlijke situatie te melden. Dat kan door te bellen naar Securail op het gratis nummer 0800 30 230.

Op de overwegpalen langs de kant van de openbare weg vind je een sticker terug met nuttige informatie die je kan doorgeven aan Securail of de hulpdiensten.

Andy Debo
Bart Coopman
Kjenta Vangampelaere

kjenta.vangampelaere@focus-wtv.be

Kjenta Vangampelaere